NATO og Tyskland

Navarsete ut mot Bakke-Jensen: - Frykter han Nazi-Tyskland hvis de ruster opp?

Sp-topp Liv Signe Navarsete reagerer sterkt på forsvarsminister Frank Bakke-Jensens ordbruk.

KALDDUSJ: Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete skvatt av uttalelsen til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om Tyskland. Hun reagerer på at en norsk forsvarsminister ikke tror Tyskland, som er en NATO-alliert, kan håndtere et stort forsvarsbudsjett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KALDDUSJ: Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete skvatt av uttalelsen til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om Tyskland. Hun reagerer på at en norsk forsvarsminister ikke tror Tyskland, som er en NATO-alliert, kan håndtere et stort forsvarsbudsjett. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Høyre vedtok i helga å skjerpe målsettingen om å nå 2 prosent av bruttonasjonalbudsjettet til forsvar (BNP) i 2024. Samtidig vedtok Høyre at målet må sees i sammenheng med økonomien og utviklingen av BNP.

- Uhorvelig mye penger

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sa at BNP-målet er et bevegelig mål som er uegnet å styre etter. Han sa at flere land med stor økonomi kan ha problemer med å nå målet, og nevnte Tyskland som eksempel.

Angela Merkel har sagt at det ikke er realistisk for Tyskland å nå 2 prosent av BNP innen 2025. Hun har lovet at Tyskland skal nå 1,5 prosent i 2025.

- Man skal være klar over at et Europa der Tyskland bruker 2 prosent av BNP på forsvar, det er ikke sikkert det er et Europa vi vil ha. Det er uhorvelig mye penger, sa Bakke-Jensen til Dagbladet.

Han sa at Norge skal bruke mer penger på forsvar, men at det må gjøres planmessig og riktig.

- Mener han Tyskland er farlig?

Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete, som i disse dager deltar på et møte i NATOs parlamentarikerforsamling i Berlin, fikk kaffen i halsen.

- VI har akkurat diskutert hvorfor Tyskland ikke bruker mer penger på forsvar. Derfor var det en kalddusj å lese forsvarsministerens uttalelse om at det kan være farlig om Tyskland bruker 2 prosent av BNP. Mente han med det at et nytt Nazi-Tyskland venter dersom de ruster opp? Det er i tilfelle oppsiktsvekkende om han mener det om en god alliert som Norge har tett samarbeid med, blant annet om ubåter, sier Navarsete til Dagbladet.

- Jeg reagerte sterkt på måten Bakke-Jensen ordla seg på. Mener han det er farlig at Tyskland bruker 2 prosent av sitt BNP på forsvar? Frykter han at Tyskland igjen vil havne på feil side hvis det blir en krig? Det er oppsiktsvekkende at norsk forsvarsminister sier noe slikt om en alliert, sier Navarsete.

Hun sier at skyld etter 2. verdenskrig fortsatt er et tema i Tyskland.

- Historien ligger der, men den er ikke lenger det reelle argumentet for å ikke øke forsvarsbudsjettet mer. Det er økonomiske utfordringer som andre land også har. Derfor reagerer jeg på at en statsråd i en norsk regjering mener Tyskland ikke er habilt til å håndtere en så stor vekst i forsvarsbudsjettet.

- Krenker Tyskland

- Du spør om han frykter et nytt Nazi-Tyskland?

- Det er jo det han insinuerer med å si at ikke alle vil like at Tyskland får et så stort forsvar. Tyskland kan føle seg krenket av slike uttalelser, sier Navarsete.

Hun mener Høyre sår tvil om de står ved NATO-vedtaket fra 2014 om å bruke 2 prosent av BNP til forsvar.

- Det er ingen som har lest vedtaket som ser det som en styrking av målet. Her har Erna Solberg nådd fram med sin pragmatisme. Dette er tredje gang Høyre gjør vedtak om NATO-målet. For hver gang de gjør et vedtak på landsmøtet, fjerner de seg lengre fra målet, sier Navarsete.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sender følgende kommentar til Navarsetes utfall:

- Nei, Tyskland er ikke farlig. De er helt sentrale i samarbeidet for et sikrere Europa. Nettopp derfor håper jeg at vi slipper å se et Europa der Tyskland må bruke 2 prosent på forsvar.

WASHINGTON DC: Trump møtte pressen før sitt forestående møte med NATO og generalsekretær Jens Stoltenberg. Video: CNN Vis mer