Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Navarsete varsler sin avgang

Innkaller til ekstraordinært landsmøte for å velge ny ledelse. - Er sliten etter personfokus, indre uro og støy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): SP-leder Liv Signe Navarsete varsler på Senterkonferansen i Kongsberg i dag at hun er klar til å gå av som partileder. Det gjorde hun helt på slutten av talen sin til Buskerud-medlemmene.

- Gode senterpartivenner. Jeg har over tid måttet ta stilling til følgende spørsmål: Vil vi i ledelsen lykkes med å få fokus  på våre arbeidsoppgaver innad i tida framover i tida fram til landsmøtet 2015? Og jeg må innrømme at det ser mer enn krevende ut. Jeg har opplevd mye støtte og hjertevarme. Samtidig er mange slitne av personfokus, indre uro og støy. Det er og partilederen. Jeg mener jeg nå best tar mitt ansvar ved å gi følgende råd: Det blir kalt inn til ekstraordinært landsmøte i samsvar med vedtektene. Jeg er instilt på å gi stafettpinnen videre til den som landsmøtet mener er best til å overta. Landsmøtet må stå fritt til å velge det lederskapet de mener er best, gjennom valg både av leder og nestleder. Dette rådet vil jeg legge fram på et sentralstyremøte jeg  kaller inn til på tirsdag. Jeg vil etter beste evne lede fram til et nytt lederskap er på plass og valgt etter en demokratisk prosess i partiet. Jeg er valgt stortingsrepresentant og skal selvsagt støtte opp om den nye ledelsen og gjøre mitt beste for framgang i 2014. Jeg vil stå opp for stridssakene. Det blir ikkje stilt fra Navarsetå. Men jeg håper at prosessen blir ryddig og verdig dette flotte partiet, sa Navarsete og avsluttet med å takke for seg.

Vil ikke kommentere Borten Moe På spørsmål fra Dagbladet om hva som var utløsende for at hun kommer til å gå av, svarer Navarsete:

- Jeg har sett på den samla situasjonen i partiet, det har jeg gjort over tid, og det er ikke noe enkeltelement som gjør at jeg holder et ekstraordinært landsmøte, det er den samla situasjonen som er i dag.

- Bør Ola Borten Moe også trekke seg?

- Jeg bestemmer ikke hva resultat partiet skal komme til. Nå blir det gode prosesser i alle fylker, valgkomiteen får det ansvaret. Det er ikke jeg som skal styre det, sier Navarsete.

- Det handler ikke om meg og Ola. Det handler om partiet totalt sett og at jeg har gitt det rådet jeg har gitt, sier Navarsete på spørsmål fra NRK.

VARMT MOTTATT: Liv Signe Navarsete ble mottatt på Senterkonferansen med stående applaus og blomster. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
VARMT MOTTATT: Liv Signe Navarsete ble mottatt på Senterkonferansen med stående applaus og blomster. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet. Vis mer

Hun vedgår likevel at partiledelsen ikke har vært samlet nok.

Hun vil heller ikke si om hun støtter Trygve Slagsvold Vedums kandidatur.

Navarsete sier at hun føler seg rolig, fordi hun nå gjør noe hun mener hun bør. Hun mener hun ikke ville gjort jobben sin om hun ikke hadde gitt dette rådet i dag. Hun sier at familien har vært orientert om beslutningen en stund.

- Uavhengig av indre og ytre påvirkning hadde jeg nok ikke tatt gjenvalg i 2015, sier Navarsete.

På spørsmålet fra Dagbladet om hun hadde hatt lyst til å fortsette, nøler Navarsete før hun svarer:

- Hva jeg tenker og føler og ønsker kommer jeg ikke til å kommentere på.

Kom bakveien Liv Signe Navarsete unnslapp det meste av mediefolkene da hun ankom Grand hotell i Kongsberg i dag via en hemmelig vei, og var svært ordknapp da Dagbladet spurte henne på vei ut av heisen om hun ønsket å fortsette som partileder.

GÅR AV I APRIL: Liv Signe Navarsete varsler at hun går av i april, og kaller inn til ekstraordinært landsmøte. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
GÅR AV I APRIL: Liv Signe Navarsete varsler at hun går av i april, og kaller inn til ekstraordinært landsmøte. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet. Vis mer

- Nå gleder jeg meg til å være med på Senterkonferansen, det har jeg sett fram til i lengre tid, sa Navarsete til Dagbladet. Hun ble møtt av stående applaus da hun entret konferanserommet. I talen snakket hun om det hun mener må bli viktig for partiet framover: Kunnskapsbasert politikk. Hun trakk fra tre hjertesaker; miljø, jevnbyrdighet og folkestyre. Under disse fanene talte hun om viktigheten av klimasaken, av Grunnloven og EU-motstanden og av å motstå ufrivillige kommunesammenslåinger.

- Senterpartiet skal være det grønne, jordnære partiet, sa Navarsete.

Liv Signe Navarsete er valgt stortingsrepresentant, hun sitter i Forsvars- og utenrikskomiteen og kommer til å fortsette med det.

Til VG sier Ola Borten Moe i dag at han ikke er kandidat til å ta over som leder.


 

GA SEG MED ET SMIL:  - Jeg er sliten, sier Liv Signe Navarsete. Samtidig sier hun at hun har det fint med beslutningen hun har tatt. Foto:  Christian Roth Christensen / Dagbladet.
GA SEG MED ET SMIL: - Jeg er sliten, sier Liv Signe Navarsete. Samtidig sier hun at hun har det fint med beslutningen hun har tatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer