Navarsete vil gi skattefradrag for oppussing

Valgløftet fra Senterpartiet er ment å motvirke svart arbeid.

SVART ARBEID:Sps partileder Liv Signe Navarsete går til kamp mot svart arbeid. Her fra en debatt tidligere i sommer. Foto: Scanpix
SVART ARBEID:Sps partileder Liv Signe Navarsete går til kamp mot svart arbeid. Her fra en debatt tidligere i sommer. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet / NTB): Navarsete vil at boligeiere skal kunne skrive av halvparten av utgiftene til oppussing.

 - Dette har vært prøvd ut i Sverige med stor suksess. Nå vil vi innføre ordningen i Norge også, sier kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete til NTB.

Byggenæringens landsforening har lenge kjempet for at ordningen med fradrag for utgifter til rehabilitering, oppussing og tilbygg (ROT-fradrag) skal innføres i Norge. En egen aksjonsgruppe har jobbet for saken.

- Det finnes både folk og røvere i byggenæringen og vi vil røverne til livs. Og for å få bukt med svart arbeid er ROT-fradrag et godt egnet tiltak, sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i BNL.

Strid Ordningen innebærer kort fortalt at huseiere skal kunne skrive av på skatten 50 prosent av arbeidskostnadene ved oppussing, rehabilitering og tilbygg - begrenset oppad til 50.000 kroner per person. Forutsetningen er at man benytter entreprenører som arbeider hvitt.

På Stortinget har Fremskrittspartiet fremmet forslag om at ordningen innføres, uten å få flertall. Kritikerne har ment at norske boligeiere allerede i dag nyter godt av skatteprivilegier andre grupper kan se langt etter, og selv innad i Senterpartiet har spørsmålet vært omstridt.

- Det er mange gode grunner til at vi ønsker å gjøre dette. Svart arbeid er et omfattende problem, både for arbeidstakerne og for samfunnet i form av tapte inntekter. Dette kan det bli satt av penger til allerede i statsbudsjettet for neste år, sier Navarsete.

- Det er også positivt at mennesker med lavere inntekter nå lettere kan vedlikeholde boligen. Mange eldre har dessuten behov for å gjøre tilpasninger som sikrer at de kan bo lenger hjemme. For alle blir det billigere å gjøre huset mer energieffektivt, sier hun.

Omfattende En spørreundersøkelse som nylig ble utført for Dagens Næringsliv viste at én av tre har benyttet seg av svart arbeid. Og en fersk internasjonal rapport stempler Norge som Europas nest største svarte økonomi sett i forhold til BNP. Der anslås det at den svarte økonomien vil utgjøre 420 milliarder kroner i 2013, tilsvarende 14 prosent av den totale norske økonomien.

Ved siden av tapte inntekter for staten, innebærer svart arbeid en rekke ulemper for dem som utfører jobbene. Ingen tariffavtale eller forsikringer gjelder og inntekten er ikke pensjonsgivende.

Ifølge NRK betalte Sverige ut 14,6 milliarder svenske kroner i ROT-fradrag i 2012, men regnestykket går likevel i pluss, mener Navarsete.

- De tapte inntektene fra skattefradrag oppveies av at flere håndverkere jobber hvitt og betaler skatt, sier hun.

I Sverige kan man også trekke fra utgifter til renhold og barnepass på skatten, men det blir foreløpig ikke aktuelt her hjemme.

- Nei, vi mener det vi foreslår nå er en passelig start, sier hun.

(NTB)