Navne- bløff avslørte Gholam

Hussain Gholam heter egentlig Fida Hussein. Det har pakistanske myndigheter slått fast. Dermed er det klart at Gholam er pakistansk statsborger, og at han reiste på sine egne reisedokumenter da han søkte politisk asyl i Norge i 1990.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gholam-saken har vært omgitt av uklarheter og mystikk fra første stund. Norske myndigheter har ikke trodd på Hussain Gholams forklaringer om at han er afghansk statsborger, men de har hatt problemer med å bringe familiens identitet på det rene.

Nå er de fleste biter på plass.
Fida Hussein, alias Hussain Gholam, bodde i den pakistanske byen Quetta før han reiste til Norge. Der har han en søster som heter Zahra Yousuf og tre nevøer og en niese. Det var deres reisedokumenter resten av familien Gholam brukte da den kom til Norge i 1993.

Fant den riktige

Norske myndigheter har lenge hevdet at Hussain Gholam egentlig heter Fida Hussein. Det har de hatt rett i. Men at kona Khadija Gholam egentlig het Zahra Yousuf og at hun og barna brukte sine ekte pakistanske reisedokumenter til Norge, var ikke riktig. Dagbladet fant den virkelige Zahra Yousuf i Quetta i fjor. Hun hevdet at hun hadde mistet sitt og barnas pass, og at Gholam-familien urettmessig hadde brukt disse.

På visumsøknaden til Hussain Gholam sto det Fida Hussein. Zahra Yousuf fortalte Dagbladet at hun hadde en bror med det navnet, men at han befant seg i Iran. Tross utallige forsøk fra Dagbladets side, var det umulig å spore opp Fida Hussein i Iran.

Det var ikke så rart. Han befant seg nemlig på Dønski i Bærum under navnet Hussain Gholam.

Lånte passene

Alt tyder altså på at Zahra Yousuf og familien ikke mistet passene sine, men lånte dem ut til sine slektninger; svigerinnen som går under navnet Khadija Gholam og de fire barna Gulsum, Ali, Hassan og Hussain.

At Gholam-familien tilhører den etniske minoriteten hazaraene i Afghanistan er det ingen tvil om. Det bor imidlertid flere hundre tusen hazaraer i Pakistan. Minst 100000 har pakistansk statsborgerskap.
Det har Zahra Yousuf, som er gift med en tidligere høytstående offiser i det pakistanske forsvaret. Det har også hennes bror Fida Hussein. Og en annen bror, ved navn Mohammed Akbar.

- Mohammed Akbar er min bror, bekreftet Zahra Yousuf overfor Dagbladet i fjor. Han bor i Danmark. Norske myndigheter har påstått at Akbar er Hussain Gholams bror, noe Gholam har benektet på det sterkeste. Etter at pakistanske myndigheter har brakt Hussain Gholam/Fida Husseins identitet på det rene, synes slektskapet mellom disse to også klart.

Da Dagbladet besøkte familien Yousuf i Quetta, kunne vi slå fast at dette var velstående folk. De hadde et stort hus i et fasjonabelt strøk av Quetta. På gårdsplassen, som var omgitt av de tradisjonelle høye murene, sto det parkert en terrengbil av nyeste merke.

Det som foreløpig er uklart, er hvor lenge Gholam-familien har bodd i Pakistan.

Overfor Dagbladet har de fortalt at de kommer fra en hazaralandsby i Ghazni-provinsen i Afghanistan.

<B>BROR</B> Hussain Gholam, alias Fida Hussein.