Navnekrangel om «Hvite busser»

Smålig, mener initiativtakeren bak en frivillig aksjon for å hjelpe flyktninger i Ukraina.

STØRSTE FLYKTNINGEKRISE: Ti millioner ukrainere er nå anslått å være på flukt. Her er ukrainske flyktninger på togstasjonen i Warszawa, Polen. Foto: NTB /AP Photo/Czarek Sokolowski
STØRSTE FLYKTNINGEKRISE: Ti millioner ukrainere er nå anslått å være på flukt. Her er ukrainske flyktninger på togstasjonen i Warszawa, Polen. Foto: NTB /AP Photo/Czarek Sokolowski Vis mer
Publisert

- Vi beklager situasjonen som er oppstått, men når det oppstår tvil om hva som er «Hvite busser», som er en organisasjon som har eksistert i 30 år, må vi gjøre noe, sier Ann-Magrit Austenå, styreleder for «Stiftelsen Hvite busser».

Nå har det oppstått diskusjon om navnebruken mellom «Hvite busser» og det private initiativet «Hvite busser 2022». Førstnevnte har nå engasjert advokat.

- Vi har gjort det klart at de kan ikke operere med et organisasjonsnavn vi har registrert rettighetene til, sier Austenå.

- For likt

Hun mener det ikke hjelper «å sette 2022 bak» - det blir for likt.

Austenå understreker at de støtter aksjonen.

- Men de burde gjort det under eget navn. Det oppstår misforståelser. Folk tror at vi er dem eller at de er oss, sier Austenå, som er tidligere generalsekretær for NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) og tidligere leder av Norsk Journalistlag (NJ).

«Hvite busser» startet undervisningsturer for norske skoleelever til tidligere konsentrasjonsleirer i Polen og Tyskland i 1992.

«Hvite busser» har møtt liten forståelse hos det nyopprettede flyktninginitiativet ( «Hvite busser 2022»), mener hun. Diskusjonen har gått heftig i noen dager, blant annet på Facebook.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer