Navnerot mulig årsak til ambulanseskandale

Farah kan ha blitt forvekslet med en person som sto på en «verstingliste».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ambulansepersonellet som kom til Sofienbergparken for en uke siden kan ha forvekslet navnet til Ali Haji Mohamed Farah med en person som sto på en «verstingliste».

Samme kveld som han ble etterlatt i Sofienbergparken ble han av en vaktleder ved Legevakten beskrevet som en pasient man hadde «en forhistorie på», skriver VG.

Dagen etter ble det hevdet fra Ullevål sykehus at ambulansepersonalet dro etter en «sikkerhetsvurdering».

Hvis en pasient har oppført seg truende, eller særlig vrient under en tidligere transport med ambulanse, så lagres dette i pasientens elektroniske journal. Denne informasjonen kommer automatisk opp både hos AMK-sentralen på Ullevål universitetssykehus og hos Legevakten.

- Vi hadde ingen informasjon i hans journal som tilsier noen slik vurdering, og beklager om det kom ut feilaktig informasjon, sier divisjonsdirektør Arild Østergaard ved prehospital divisjon til VG.

Ambulansen sist mandag skal ifølge flere vitner ha snudd 100 meter fra Ali Haji Mohamed Farah, før den ble praiet tilbake for deretter å avvise ham.

37-åringen skulle ha blitt vekket opp mandag, men det kommer ikke til å skje før tidligst onsdag eller torsdag.

- Blodtrykket i hjernen hans er så høyt at legene ikke vil vekke ham ennå. Og når de vekker ham, vil det skje sakte, slik at han trolig ikke vil være ved bevissthet før til helgen, opplyste Jon Christian Foss til NTB mandag.

Han er talsmann for familien i ambulansesaken og manager for Farahs samboer, R&B-artisten Kohinoor Nordberg.

Ambulansesjåføren som forlot Ali Farah i Sofienbergparken er suspendert fra Forsvaret inntil videre. Mannen skulle reise til det tidligere Jugoslavia for å delta i FN-tjeneste, men turen er nå avlyst.

Mannen er under etterforskning av både politiet og Fylkeslegen.

(NTB)

SNUDDE: Ambulansen sist mandag skal ifølge flere vitner ha snudd 100 meter fra Ali Haji Mohamed Farah, før den ble praiet tilbake for deretter å avvise ham.