- Navnet mitt er svertet

Leder Vidar Lund i Noregs Mållag tar nå permisjon på ubestemt tid fra vervet, etter påstandene om medlemsjuks. - Jeg vil ikke belaste Mållaget for ting TV2 hevder at jeg har gjort, sier Lund til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går tok Vidar Lund permisjon på ubestemt tid. Bakgrunnen er påstandene i «Rikets Tilstand» om svindel med statsstøtte i Norsk Målungdom, der Lund tidligere var leder.

- Navnet mitt er nå blitt så svertet at jeg ikke vil belaste Mållaget for ting TV2 påstår at jeg har begått for seks- sju år siden. TV2 har gjort seg til aktor, dommer, og bøddel i denne saken, hevder Lund overfor Dagbladet.

Beslagla datautstyr

Han understreker at han tok valget om permisjon på egen hånd.

- Vi hadde et styremøte onsdag. Der ble det ikke gitt noen signaler om at jeg burde trekke meg. Men etter det mediekjøret som har vært, valgte jeg å trekke meg ut for en stund. Det blir opp til styret å si når jeg kan komme tilbake, sier Lund.

Torsdag tok Økokrim beslag i datautstyr og arkiver i Norsk Målungdoms lokaler. Det er satt i gang full etterforskning av det påståtte jukset, og den tidligere ledelsen risikerer å bli straffet med opptil seks års fengsel.

- Jeg er gjort kjent med beslagene i dag, og håper granskingen blir unnagjort kjapt slik at jeg kan komme tilbake. Jeg har ikke gjort det jeg blir beskyldt for, bedyrer Lund og sier han nå bare vil forholde seg til Økokrim i saken.

- Det å gi opp et artig og viktig verv er svært tungt for meg. Derfor håper jeg at det bare blir kortvarig, sier han.

Nektet innsyn

Liv Ingebrigtsen var leder av Noregs Mållag fra 1997 til 1999. Hun forsøkte tidlig å få oversikt over medlemsmassen til Norsk Målungdom.

- Jeg ba om å få se medlemslistene, men fikk bare kikke på dem - ikke ta kopier eller kontrollere dem, sier Ingebrigtsen. Hun opplevde situasjonen som ubehagelig etter at hun ble nektet innsyn.

- Jeg ble valgt som leder med støtte fra Norsk Målungdom, men før valget i 1999 stilte de seg bak en annen. Mitt forhold til Norsk Målungdom var medvirkende til at jeg ikke ble gjenvalgt. Etter hvert så jeg meg lei på ukulturen, og gikk ut av Mållaget, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

TATT BESLAG: I går tok Økokrim beslag i datautstyr og arkiver i Norsk Målungdoms lokaler etter påstander om medlemsjuks. Tidligere leder i Målungdommen, Vidar Lund, tar nå permisjon fra ledervervet i Mållaget.