MORDBRANN: Brannen i Sjøvegan i Troms har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Nå, 20 år etter, har politiet tatt ut tiltalte. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Tiltalt for 20 år gammelt drap:

- Navnet var ikke fremmed for oss

Han etterforsket Sjøvegan-drapet fra 1998 og til han gikk av med pensjon. Etter at tiltalen kom denne uka, håper Nils Johan Mikalsen at et endelig punktum vil bli satt.

- Det er en enorm lettelse å se at det vi ikke klarte å finne bevis for forrige gang, det har man klart nå. Tidligere klarte vi ikke å få til en fullverdig DNA-profil. Men teknologisk utvikling har gjort det mulig å få fram bevis som man ikke klarte tidligere.

Det sier tidligere lensmann i Salangen, Nils Johan Mikalsen. Siden 15. juli i 1998 jobbet han med å forsøke å avsløre hvem som sto bak drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) i Sjøvegan i Troms.

Da han gikk av med pensjon for åtte år siden var drapsgåten fremdeles ikke løst. Men torsdag denne uka, mer enn 20 år etter drapet på Bendiktsen, kom tiltalen mot en 38 år gammel mann.

Selv er Mikalsen for tida på ferie i Thailand. Fra «smilets land» fulgte han medienes dekning, da nyheten om tiltalen sprakk.

4000 DNA-prøver

Et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos' Cold Case-gruppe jobbet intensivt med Sjøvegan-saken siden sommeren 2017, og til slutt var det rettsgenetikerne ved Oslo universitetssykehus som klarte å framdyrke en fullverdig DNA-profil av funn fra 1998. Profilen samsvarte med den nå tiltalte 38-åringen fra Sri Lanka.

DNA-prøven tatt av den nå tiltalte mannen, er bare en av nærmere 4000 prøver som ble tatt i forbindelse med etterforskningen siden 1998.

- Det arbeidet som ble gjort av oss den gang, er grunnlaget. Den teknologiske utviklingen har gjort det mulig å ta steget videre, sier Mikalsen.

- Var mannen som nå er tiltalt noen gang mistenkt av politiet tidligere?

- Navnet var ikke fremmed for oss. Mer enn det vil jeg ikke utdype. Det er lenge siden jeg gikk av nå, og de som har jobbet med saken siden det må få lov til å uttale seg om detaljene og hva som har skjedd i seinere tid, sier den tidligere lensmannen til Dagbladet.

- «The bitter end»

Som Dagbladet omtalte i høst, er det siden drapet gjennomført avhør av mer enn 1400 vitner. Etter pågripelsen er også helt nye personer avhørt - vitner politiet ikke var i kontakt med i perioden rett etter at Bendiktsen ble drept.

14. mars vil 38-åringen innta tiltalebenken i Nord-Troms tingrett, hvor det er satt av tre uker til rettssaken. Ifølge tiltalen voldtok han Bendiktsen før han stakk henne 13 ganger med kniv eller en knivliknende gjenstand flere steder på kroppen slik at hun døde. Så skal han ha tent på huset til den 59 år gamle enka.

I tingretten vil også Mikalsen ta plass - på tilhører benken.

- Jeg er fremdeles i Thailand når saken starter, men satser på å få med meg slutten. Det blir nok så jeg følger denne til «the bitter end», sier pensjonisten.

Utvist fra Norge

Den nå tiltalte mannen har familie i Norge, men har ikke oppholdt seg fast i landet på flere år. 38-åringen er tidligere straffedømt, blant annet for å ha forsøkt å rane en kvinne og for grovt tyveri.

Siden pågripelsen i fjor har han blitt avhørt en rekke ganger. Hans forsvarer, Alexander Greaker, sa tidligere denne uka til Dagbladet at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- DNA er ikke noe bevis for voldtekt, drap og ildspåsettelse. Klienten har avgitt en fornuftig forklaring rundt dette temaet under hans politiforklaringer. Jeg ønsker ikke gå nærmere inn på hans forklaring på nåværende tidspunkt, sa Greaker da tiltalen kom.