Australia:

Navnevalget sjokkerer

Sønnen til Kristen Drysdale er nå oppkalt etter et rusmiddel. - Trodde ikke det ville gå, sier moren.

NYFØDT: Sønnen til Kristen Drysdale sover søtt, trolig fordi han ikke er gammel nok til å forstå hva han heter ennå. Foto: Skjermdump
NYFØDT: Sønnen til Kristen Drysdale sover søtt, trolig fordi han ikke er gammel nok til å forstå hva han heter ennå. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

Etter at navneloven i Norge ble endret i 2003, kan man mer eller mindre kalle barnet sitt det man vil.

En sjelden gang dukker det opp navn i folkeregisteret som ikke umiddelbart godkjennes, eller som ikke blir godkjent i det hele tatt.

Testet grensene

Australia har en liknende ordning slik som Norge, og den australske journalisten Kirsten Drysdale har tatt et unormalt steg for å se hvor langt man kan tøye grensene, melder en rekke medier, deriblant The Guardian.

Drysdales tredje barn har fått navnet «Methamphetamine Rules», altså «Metamfetamin Ruler» på norsk, og referer til det syntetiske rusmiddelet.

LILLE METHAMPHETAMINE: Det noe usedvanlige navnevalget ble stående på fødselsattesten. Foto: Privat/Skjermdump fra Youtube
LILLE METHAMPHETAMINE: Det noe usedvanlige navnevalget ble stående på fødselsattesten. Foto: Privat/Skjermdump fra Youtube Vis mer

Sønnen ble født i juli og navnet står på fødselsattesten.

- Jeg trodde ærlig ikke at noen kom til å se navnet «Methamphetamine Rules» og tenke «OK», men jeg tok feil, sier Drysdale til The Guardian.

Drysdale lager innhold for programmet «What the FAQ», et program som tar for seg dagligdagse spørsmål som mange har, likt konsept som norske «Praktisk info med Jon Almaas».

FERDIG: Mange problemer er løst, men nå er det slutt for Jon Almaas-programmet. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Jeg tok feil

Drysdale sier til The Guardian at mange seere undret på hvor streng den australske navneloven var, og at hun så en gyllen mulighet til å ta saken i egne hender, da sønnen ble født.

Om det var en god idé, gjenstår å se, sier hun til avisa.

- Jeg ville navngi ham det mest opprørende navnet jeg kom på og antok at det kom til å bli avvist. Det gjorde det ikke, sier Drysdale.

En talsperson for det australske folkeregisteret sier til The Guardian at det har skjedd en glipp.

- Det uvanlige navnet glapp uheldigvis gjennom, uttaler talspersonen.

Forsvinner aldri

Folkeregisteret vil hjelpe Drysdale med å endre navnet til sønnen, men det betyr ikke at «Methamphetamine Rules» forsvinner for alltid.

- Et navn som registreres i folkeregisteret forblir i registeret for alltid, selv om det blir endret.

I henhold til australske lover vil ikke et navn godkjennes dersom det er støtende, inneholder symboler, er på over 50 bokstaver eller dersom det er en offisiell tittel slik som Dronning eller prinsesse, skriver The Guardian.

- Lille «Meth» er en veldig søt og vakker gutt. Jeg gleder meg til å fortelle ham om dette når han er eldre, sier Drysdale.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer