Navnga Kurt Nilsen som kjendis-tipser

Landslagssjef Åge Hareide irritert på kjendiser som tipser om kjendiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landslagssjef Åge Hareide navnga i går artisten Kurt Nilsen som kilde bak tipset om at en navngitt landslagsspiller hadde nytt alkohol og opptrådt beruset på bar to døgn før Norges kamp mot Skottland i høst.

Under en paneldebatt i regi av Norsk Redaktørforening på Hotel Continental i Oslo i går, med et hundretalls norske avis-, nett- og tv-redaktører tilstede, sa Hareide:

- Jeg har et eksempel på en artist med god sangstemme, men dårlig syn. Når Kurt Nilsen ringer og tipser om at landslagsspillere sitter på kafé i Bogstadveien og drikker øl..., sa Hareide og lot resten av setningen henge i lufta.

- Det er jo ikke sikkert at vedkommende spiller drakk øl engang, la han til etterpå.

Ifølge Hareide viste det seg i etterkant at spilleren slett ikke hadde drukket øl, men derimot kaffe på utestedet.

Tema etter landskamp

Dette er andre gang Åge Hareide nevner det angivelige kjendis-tipset. Første gang var dagen etter den viktige VM-kvalifiseringskampen mot Skottland 7. september, som Norge forøvrig tapte 1-2 .

Norsk Telegrambyrå skrev fra pressekonferansen at «Hareide var spesielt irritert over en episode der flere redaksjoner skal ha fått tips om en rutinert landslagsspiller med ølglass i hånden. Tipset skal ha kommet fra en kjendis.»

Ifølge NTB uttalte Hareide følgende til «et samlet pressekorps»:

- Slikt irriterer meg, og det er enda mer bekymringsfullt at det er kjente folk som prøver å angi fotballspillere. Det er skammelig at offentlige personer forsøker å lage en hønseflokk ut av en liten fjær.

- Kan ikke ha det sånn

I går plukket landslagssjefen opp tråden igjen. Uoppfordret navnga han altså Kurt Nilsen som den hittil anonymiserte kjendisen.

Etter debatten sa Hareide, på spørsmål fra Dagbladet, at han navnga Kurt Nilsen som et eksempel på et generelt poeng han ønsket å formidle til redaktørene:

- Alle mine spillere er profilerte og må tåle å leve med et visst medietrykk. Foran landskamper også et betydelig medietrykk. De forstår at det strømmer tips om dem inn til media. Men tips som stammer fra andre kjente mennesker er vi derimot uforberedt på. Hvis dette blir en trend er det gått for langt. Vi kan jo ikke ha det sånn at kjendiser tipser media om andre kjendiser. Når tipset i tillegg er usant, blir det enda verre. Det medfører ikke bare ekstra belastning på den aktuelle spilleren. Det skaper uro i spillergruppa også.

- Vet ikke sikkert

Hareide understreket seint i går kveld at han ikke har belegg for å si at det var Kurt Nilsen som spredte de løgnaktige tipsene om den navngitte landslagsspilleren.

- Jeg brukte navnet til Kurt Nilsen her i kveld som et eksempel. Ikke som en påstand, sa Hareide.

Imidlertid har Kurt Nilsens navn vært knyttet til episoden helt siden den aktuelle landskampen.

- Mener du å si at du like godt kunne nevnt en hvilken som helst kjendis?

- Nei. Det er riktig at Kurt Nilsens navn har vært trukket inn. Men poenget er at jeg aldri har brydd meg om å gå videre med saken _ den har irritert meg, men aldri vært viktig for meg å sjekke ut. Derfor vet jeg heller ikke om det er Nilsen som har satt ut tipset, sa Hareide. Han la til:

- Dersom Kurt Nilsen uforskyldt er dratt inn, er det jo dobbelt ille. Da er jo to kjente mennesker som er blitt skadelidende av andres ondskapsfullhet.

Avviser kategorisk

Kurt Nilsens manager, Jan Fredrik Karlsen, avviser kategorisk at Kurt Nilsen har noe med den aktuelle saken å gjøre:

- Kjente og offentlige personer blir daglig utsatt for denne typen tipsing. Dette må vi leve med hver dag. Og da er det uforståelig at noen i det hele kan tro at Kurt Nilsen vil angi andre offentlige mennesker på en slik sjofel måte.

Karlsen sier videre:

- I den aktuelle saken prøvde forøvrig en meget profilert sportssjournalist å få noe ut av både Kurt Nilsen og meg selv, angående denne landslagsspilleren. Sportsjournalisten prøvde energisk å få noe «på» spilleren _ noe vi avslo å kommentere eller være del av. Jeg utelukker ikke at Kurt Nilsens navn kan være dratt inn i saken nettopp av denne grunn. Den profilerte sportsjournalisten kommer nå til å måtte svare for dette.

I PANELDEBATT: Det var under en paneldebatt sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og Norske Skog-direktør Jan Oksum i går kveld, at Åge Hareide navnga Kurt Nilsen som kilde for det famøse øl-tipset til flere avisredaksjoner foran Skottland-kampen 7. september. Foto: Lars Eivind Bones
NAVNGITT: Kurt Nilsen, også kjent som Idol-Kurt etter triumfene i 2003, ble i går navngitt av Åge Hareide som kjendis-tipser. Hvilket Nilsen kategorisk avviser gjennom sin manager Jan Fredrik Karlsen.
SINT: Idol-Kurts manager Jan Fredrik Karlsen.