Navnga tre mulige drapsmenn

«Hvis noe skjer, skal de holdes ansvarlige», skal Benazir Bhutto ha skrevet om tre Musharraf-allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Benazir Bhutto hevdet i en e-post at tre høyt plasserte Musharraf-allierte ville forsøke å drepe henne etter at hun returnerte til Pakistan. De tre ble navngitt i en hemmelig e-post til Storbritannias utenriksminister David Miliband, skriver Mail on Sunday.

En av de tre skal være en ledende person i etterretningstjenesten, som også skal ha vært ansvarlig for å beskytte Bhutto mot et mulig attentat. Han har tidligere jobbet for en spionorganisasjon med tette bånd til Taliban.

De to andre skal være en prominent politisk figur i Pakistan, som har et familiemedlem som skal ha blitt drept av en militant gruppe ledet av Bhuttos bror. Den tredje er en velkjent person som lenge har vært en motstander av Bhutto. Avisen har valgt å ikke publisere navnene på de tre.

- De tre skal holdes ansvarlige

Det er fremdeles diskusjoner om hvem som er ansvarlige for den tidligere statsministeren og opposisjonspolitikeren Benazir Bhuttos død. Pakistanske myndigheter har uttalt at al-Qaida står bak drapet, eller senest nærmere bestemt gruppen Tehrik-i-Taliban, en gruppe militante islamister som skal være knyttet til al-Qaida, ifølge AP.

Al-Qaida har tidligere tatt på seg ansvaret for drapet, men Tehrik-i-Taliban nekter for at de er innblandet. Bhuttos partifeller har avvist myndighetenes forklaring, og hevder at president Pervez Musharrafs regime er innblandet i drapet.

I e-posten til Miliband skrev Bhutto at hun var overbevist om at de tre personene ville drepe henne, og ba ham om hjelp til å putte press på den pakistanske regjeringen for å få stoppet de angivelige planene.

Bhutto vendte tilbake til Pakistan i oktober i år, og tilbakekomsten ble planlagt sammen med Storbritannia og USA, som håpte at hun kunne bidra til å gjeninnføre demokratiet i Pakistan.

ØNSKET HJELP FRA STORBRITANNIA: Benazir Bhutto skrev en e-post til Storbritannias utenriksminister før hun returnerte til Pakistan. Der navngir hun tre personer hun mener planlegger å drepe henne. Foto: AAMIR QURESHI/AFP/SCANPIX
ØNSKET HJELP FRA STORBRITANNIA: Benazir Bhutto skrev en e-post til Storbritannias utenriksminister før hun returnerte til Pakistan. Der navngir hun tre personer hun mener planlegger å drepe henne. Foto: AAMIR QURESHI/AFP/SCANPIX Vis mer

Walid Shamsul Hasan, Pakistans tidligere høykommisjonær til Storbritannia og rådgiver for Bhutto, beskriver innholdet i e-posten som ble sendt før hun returnerte til Pakistan.

- I e-posten skriver hun: «De følgende personene planlegger å drepe meg, og hvis det skjer noe med meg, skal de holdes ansvarlige», sier Hasan.

Bhutto skal også ha navngitt de tre personene i et brev til president Musharraf.

- Ingen bevis motsier Pakistan

En kilde sier til Mail on Sunday at Bhutto ønsket å informere Storbritannia om de personene som hun mente var de største truslene mot henne.

- Hun håpet David Miliband kunne bruke sin innflytelse hos Musharraf til å fjerne visse personer fra posisjoner der de kunne konspirere mot henne, sier kilden.

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet bekrefter at Bhutto i møter med departementet har kommet med bekymringer om visse personer, som departementet har tatt opp med pakistanske myndigheter.

Mail on Sunday kjenner også til at etter et attentatforsøk i oktober ba det britiske utenriksdepartemente Bhutto om å slutte å komme med ville påstander mot Musharraf, siden det kunne gjøre at hun kom i større fare.

David Miliband har ikke kommentert Mail on Sundays opplysninger, men uttalte ifølge nyhetsbyrået AP lørdag at britiske myndigheter ikke har noen grunn til å tvile på pakistanske myndigheters forklaring om drapet.

- Vi har ingen bevis som motsier rapportene fra Pakistan, sier Miliband.

Ønsker ikke etterforskningshjelp

Lørdag uttalte Pakistan at de ikke ønsker hjelp til å etterforske drapet på Bhutto. Men det hevdes også at pakistanske myndigheter konfererer med andre land i det stille, blant annet fra en anonym amerikansk myndighetsperson.

Blant dem som har tilbudt seg å hjelpe med etterforskningen, er Storbritannia, og David Miliband mener det er svært viktig at en full etterforskning finner sted.