Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Navngi de savnede

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Ei uke etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia opererer myndighetene fortsatt med et svært lite antall norske dødsofre. Derimot er antall savnede svært høyt, både de man vet har vært i området og de som har vært på reise andre steder i de rammede landene. Nyttårsaften ville ikke statsminister Kjell Magne Bondevik på direkte spørsmål fra NRKs Viggo Johansen utelukke at det kunne være så mange som 1000 norske dødsofre.
  •  Oppgaven med å identifisere omkomne nordmenn og føre lister over savnede er for lengst overlatt til politiet. Politiet har slått sammen lista over dem som er definert som savnet og dem man ikke har lyktes å komme i kontakt med. Vi forstår at det er viktig å kvalitetssikre de informasjonene man sitter på og å orientere pårørende før man offentliggjør lista over omkomne. Derimot forstår vi ikke hvorfor man ikke har offentliggjort navnene på dem som er savnet, etter hvert som man har vært i kontakt med de savnedes nærmeste pårørende. Det ville lettet myndighetenes arbeid, ved at svært mange flere mennesker kunne gitt verdifull informasjon og dermed økt sjansene for å luke ut mulige feil. Det ville også gitt nære venner av slektninger til savnede anledning til å støtte og vise omsorg overfor dem som nå lever i uvisse.
  •  Men frykten for å gjøre feil og påføre folk unødige bekymringer og lidelser er åpenbart sterkere enn trangen til å få oversikt fortest mulig. Det er synd. Vi er overbevist om at mulige feilmeldte savnede, pårørende og publikum vil ha forståelse for at ei slik liste kan inneholde feil. Vi snakker tross alt om «savnede», ikke døde. Gleden over at bortkomne likevel skulle være i trygge hender, vil overskygge alle sorger som måtte være tatt på forhånd.
  •  Flodbølgen er etter alt å dømme den største naturkatastrofen som har rammet nordmenn i moderne tid. Situasjonen er ekstraordinær. Bondevik sa i sin nyttårstale at mange nå lever i sorg og savn «eller med knugende uvisshet om hvordan det er gått med dem de er glade i». Regjeringen og politisjefen bør lette byrdene ved å gi ut mest mulig informasjon om savnede straks.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media