BØDLER: I en ny rapport fra Human Rights Watch navngis 74 personer organisasjonen mener bør stilles til ansvar for volden i Syria. Her er en video fra Ugarit News som skal vise sikkerhetsstyrker som skyter i Daraa i Syria. Foto: AP/Ugarit News/Scanpix
BØDLER: I en ny rapport fra Human Rights Watch navngis 74 personer organisasjonen mener bør stilles til ansvar for volden i Syria. Her er en video fra Ugarit News som skal vise sikkerhetsstyrker som skyter i Daraa i Syria. Foto: AP/Ugarit News/ScanpixVis mer

Navngir 74 av Syrias blodige bødler

Norske Ole Solvang har skrevet en fersk rapport som avslører Syrias farlige maktregime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) lanserer i dag en omfattende rapport som dokumenterer hvordan ledende maktpersoner innad i Syrias regime og sikkerhetsstyrke har gitt ordre om å skyte mot sivile demonstranter.

Dessuten navngir de 74 høytstående offiserer, kommandører og ledende personer i Syrias regime.

Snakket med 63 desertører Norske Ole Solvang, som jobber som gransker i HRW, har skrevet rapporten sammen med HRW-direktør Anna Neistat.

- Jeg har siden mars intervjuet mer enn 60 desertører eller avhoppere fra syrisk militær- eller etterretningstjeneste. Det er informasjon fra dem som nå blir publisert, sier Solvang til Dagbladet.

- Det som er nytt i denne rapporten er at avhopperne har gitt en helt unik og verdifull informasjon om hvordan det syriske militæret er bygd opp og strukturert. Nå får vi vite hvor og når de har vært involvert i å slå ned på demonstrasjoner. Det viktigste og kanskje mest verdifulle  er at avhopperne har gitt oss navn på de offiserene og embetsmennene som har gitt ordre om å slå ned på demonstrasjonene, sier Solvang videre.

- Hvorfor er dette viktig?

- Vi velger å navngi dem fordi vi og andre, spesielt FNs høykommissær for menneskerettigheter, har gjort det klart at sikkerhetsstyrkene har gjort forbrytelser mot menneskeheten og bør refereres til menneskerettighetdomstolen i Haag. 

- De som er nevnt i vår rapport, og andre, bør granskes, mener Solvang.

Rapporten består av konkrete historier, blant annet forteller «Amjad» at han i Daraa fikk beskjed fra kommandøren, brigader Ramadan Ramadan, om å skyte på alt han så.

- Normalt ble vi bedt om å spare på kruttet, men denne gangen sa han at vi kunne skyte så mye vi ville. Da noen spurte om hva vi skulle skyte på, sa han «på alt du får øye på». Rundt 40 demonstranter ble drept den dagen, sier Amjad.

I tillegg til at konkrete kommandører blir navngitt, mener HRW at også landets forsvarsminister, forsvarssjef, etterretningssjef og andre topper innenfor regimets apparat må granskes for deres ansvar.

- Må stilles til ansvar Han er klar på at alle de 74 som utpekes i rapporten bør bli stilt til ansvar.

- Problemet i Sikkerhetsrådet så langt er jo at Russland og til dels Kina har vært motstandere av at Sikkerhetsrådet skal gjøre noe som helst. De blokkerte blant annet en resolusjon i oktober. Delvis derfor lanserer vi denne rapporten i Moskva i morgen, for å legge ytterligere press på russerne i denne saken, sier Solvang til Dagbladet.

Han håper rapporten kan gjøre det vanskelig for russerne og andre som motsetter seg at det internasjonale samfunnet blander seg inn, å motsette seg en handling fra Sikkerhetsrådet.

- Jeg håper at russiske myndigheter vil finne det umulig å fortsette å blokkere en løsning, sier Solvang.

Arbeidet med å intervjue 63 personer i forbindelse rapporten har vist seg å bli vanskelig, ettersom syriske myndigheter ikke slipper inn verken journalister eller observatører.

- Vi har likevel hatt granskere inne i Syria, men vi har intervjuet mange av dem i Syrias naboland. Noen har vært veldig villig til å snakke om det de har sett og opplevd, mens andre er mer tilbakeholden. En av årsaken til det er et mange har mistet troen på at det internasjonale samfunnet vil foreta seg noe. Det har tross alt gått ni måneder med opprør og rundt 5000 drept. En annen årsak er at mange er redde for sin egen og familiens sikkerhet, sier Solvang til Dagbladet.

Så medsoldater bli skutt Flere av avhopperne fortalte at de selv hadde blitt arrestert og torturert, og flere tilfeller der nære familiemedlemmer hadde blitt utsatt for grusom tortur.
- Mange av dem så sine medsoldater bli skutt og drept av sine offiserer eller av sikkerhetsstyrkene fordi de nektet å følge ordre.

Solvang tror det er mange som vil hoppe av, men som er bekymret for sikkerheten til familien dersom de prøver på det.

- Det er umulig å si hvor mange av soldatene som faktisk støtter regimet på dette tidspunktet fordi både etterretning- og sikkerhetsstyrkene spesielt slår kraftig ned på ethvert tegn på tvil eller at de ikke vil følge ordre. De som tenker på å hoppe av, utsetter seg selv for en voldsom risiko.