Navngir alle 19 kaprerne på video

TV-kanalen al-Jazeera viste i kveld en video hvor navnene på alle de 19 kaprerne som deltok i terrorangrepet mot USA blir navngitt. Mannen som ramser opp deres navn skal være Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoen skal være fortsettelsen på videoen de tidligere har vist, og de har hele tiden hevdet at den beviser at Osama bin-Laden sto bak terrorangrepene mot USA i fjor.

I går kunne en høre navnene på de fire lederne for angrepene på USA i fjor, Mohamed Atta, Marwan Al-Shehhi, Ziad Jarrah og Hani Hanjour.

I kveldens sending på al-Jazeera høres det som angivelig er Osama bin Laden ramse opp navnene på alle de 19 som deltok i terrorangrepene den 11. september i fjor. Deres fødested blir også ramset opp på arabisk, og de blir rost for sin hengivenhet.

Det er ikke mulig å bevise at det er Osama bin Laden som høres på videoopptaket, eller å fastslå når opptaket er gjort. Osama bin Laden regnes som lederen og grunnleggeren av terrornettverket al-Qaida, og vestlige etterretning har ikke klart å spore opp hvor han befinner seg.

Flere tror han kan ha blitt drept under de amerikanske bombetoktene i Afghanistan, og det har vært søkt etter levningene av ham i Tora Bora-fjellene. Letingen ga ikke resultater.

- Høres ut som bin Laden

Redaktør Abdel-Bari Atwan i London-baserte avisa Al-Quds Al-Arabi, har intervjuet bin Laden flere ganger. Han sier til nyhetsbyrået AP at stemmen på videoen høres ut som Osama bin Laden.

- Desse mennene (kaprerne) har forstått at den eneste måten de kan oppnå rettferdighet på, og bekjempe urettferdighet på, er gjennom jihad, i Guds navn., sier stemmen på videoen.

En annen stemme på båndet sier:

- De ga kunnskap og ekspertise til alle unge mennesker om å gi opp moro og lek, og stå opp og ødelegge restene av hedenske Amerika.

-Fikk videoen av Sahab

Al-Jazeera har vist flere videoer med Osama bin Laden det siste året, og sier i kveld at de mottok den siste videoen fra firmaet Sahab. Sahab er et noe mystisk selskap som inntil nylig drev sin egen nettside. Det er ikke kjent hvor de holder til, eller hvem som driver det. Al-Jazeera har flere ganger den siste tiden kreditert selskapet som kilden for sine videoer.

Kveldens video var litt lengre enn det som ble vist mandag, og det viste også bilder av Osama bin Laden sammen med sine nærmeste medarbeidere sittende stille på gulvet.

Ingen har hørt fra Bin Laden siden like etter de amerikanske angrepene mot Afghanistan startet.

Kveldens video viste også gamle bilder at flere unge menn, identifisert som noen av flykaprerne fra 11. september i fjor, mens de trente i Afghanistan i fjor. De så ut til å se på kart, blant annet av et over Washington D.C. En hånd som pekte på Pentagon på et kart ble også vist.

Kaprerens siste hilsen

En mann som på videoen er identifisert som flykaprer Abdulaziz Alomari legger igjen en siste hilsen på videoen.

«Gud kan belønne alle de som trenge meg opp på denne veien og som var bak denne noble handlingen og en spesiell omtale burde gå til Sheik Osama bin Laden, måtte Gud beskytte ham.»

TV-kanalen al-Jazeera sa i helga at en av deres reportere hadde intervjuet to av toppene i al-Qaida, begge er ettersøkt etter terroraksjonene mot USA i fjor. Ifølge intervjuene med Khalid Shaikh Mohammed og Ramzi Binalshibh var det fjerne målet den amerikanske kongressen. Gruppen hadde også vurdert å angripe et atomkraftverk i USA.

Intervjuene med de to skal vises på al-Jazeera torsdag.

OSAMAS STEMME: Ingen har sett ham sien i fjor, men det dukker stadig opp gamle videoer med Osama bin Laden.
<B>19 KAPRERE: Alle de 19 kaprerne blir ramset opp på videoen, men er det Osama bin Laden som snakker, og når er den da tatt opp? Al-Jazeera vet det trolig heller ikke.