Navngir norske nazi-spioner

Mer enn 600 nordmenn var i Hitlers tjeneste som spioner og angivere - 50 av dem er ved ulike misforståelser oppført i oversiktene over «gode» nordmenn i tysk fangenskap under krigen. I dag kommer boka «Hitlers hemmelige agenter», som forteller historien om nordmenn i hemmelig tysk tjeneste under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er historieprofessor Tore Pryser som gir ut historien om nordmenn i tysk spiontjeneste - i henholdsvis Abwehr, Sipo og SD. Det har tatt ham mange år å avdekke denne delen av vår godt skjulte historie.

Navngis

I «Hitlers hemmelige agenter» navngir Pryser en rekke av de viktigste nazispionene, deriblant mannen som omtales som den viktigste norske Hitler-agenten: Otto Robsahm.

Mens flere av Hitlers spioner ble dømt til døden, ble Robsahm først i 1949 dømt til 20 års fengsel for sitt aktive landssvik.

Historiske feil

- Historien om Hitlers norske spioner er en vesentlig del av krigshistorien vår, sier Tore Pryser til Dagbladet.

At over 50 norske nazispioner står oppført i Norsk fangeleksikon - oversikten over fengslede motstandsfolk under krigen - beror på historiske feil og misforståelser. - Bruken av navn er nøye vurdert opp mot personvernhensyn, understreker Pryser, som med boka om nordmenn i hemmelig tysk tjeneste kaster lys over hittil ukjent materiale.

Ble presset

Motivene for å gå i tysk spiontjeneste mot eget folk var mange: alt fra kommunisthat og nazioverbevisning til pengemangel blir trukket fram.

En hard kjerne var medlemmer i Norges Nasjonalsosialistiske Arbeiderparti, den mest ytterliggående nazigrupperingen her i landet. Andre ble rekruttert fordi tyskerne hadde noe på dem og presset dem til å utføre spiontjeneste. Et ikke ubetydelig antall var sjøfolk.

Angivere

Hitlers agenter anga utallige frihetskjempere og avdekket norsk motstand mot okkupantene. Virksomheten strakte seg fra 1939, før okkupasjonen, til freden i 1945.

HITLER-SPIONER: Tore Pryser har brukt mange år på å avdekke historien om nordmenn i hemmelig tysk tjeneste under krigen.