Navngitt mann knyttet til Espås-saken

En tidligere dømt sexforbryter blir nå sjekket opp mot drapet på Trude Espås i Geiranger. Han har vært på rømmen fra dansk politi i to år, da han ble pågrepet natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble arrestert i Roskilde i Danmark natt til lørdag. Det er flere detaljer som knytter ham til Geiranger-drapet. Han rømte fra en lukket psykiatrisk avdeling 30. juli 1996. 8. august 1996 - bare ni dager seinere - forsvant Trude Espås, før hun ble funnet kvalt og delvis avkledd elleve dager seinere. Mannens familie har et hus rett ved Geiranger, og flere vitner mener de så han i Geiranger i perioden da drapet fant sted.

Hårprøver

-Han har vært inne i saken tidligere, men vi har ikke noen holdepunkter for at dette er drapsmannen, sier politiinspektør Yngve Skovly ved Sunnmøre politidistrikt.

-Jeg tar disse opplysningene med stor ro. Vi har registrert at vedkommende er pågrepet, og vurderer om vi skal be dansk politi ta hårprøver av mannen, slik at han kan sjekkes mot prøver på åstedet, sier Skovly.

Lukket avdeling

42-åringen rømte fra Sankt Hans Hospital i Roskilde 30. juli 1996. Der skulle han sitte i ubestemt tid på lukket avdeling, etter et grovt voldtektsforsøk mot en sju-årig jente i desember 1992. Han ble avslørt av en DNA-analyse. Da overgrepet skjedde var han allerede på sjukehusets åpne avdeling, etter at han i 1989 bortførte og sexmisbrukte en nå-årig jente. Jenta ble holdt som gissel i 46 timer og ble utsatt for flere voldtektsforsøk.

Mannens rømning var pinlig for dansk politi, fordi det tok hele 22 dager fra han rømte til han ble etterlyst. Danske leger fryktet at mannen kunne begå nye overgrep.

Gjemte seg

Pågripelsen skjedde etter at det danske Rigspolitiets Eftersøgningstjeneste og Roskilde politi overvåket et rekkehus i Roskilde i tre timer. Den ettersøkte nordmannen dukket opp rett etter midnatt. Pågripelsen foregikk uten dramatikk, men mannen prøvde å gjemme seg for politiet blant isolasjonsmateriale på løftet.