Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

London-terroren

Navngitt terrorist var med i TV-dokumentar om ekstrem islamisme

Britisk politi har gått ut med navnene på to av de tre terroristene som de mener sto bak terrorangrepet i London lørdag kveld. 

MEDVIRKER: Ifølge britisk politi er to av de utpekte terroristene navngitt som Khuram Shazad Butt og Rachid Redouane. Butt skal være med i dokumentaren «The Jihadist Next Door». Her er traileren.V... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to utpekte terroristene som nå er navngitt, er Khuram Shazad Butt og Rachid Redouane. Begge skal ha bakgrunn fra forstaden Barking i Øst-London, skriver britisk politi i en pressemelding.

De tre terroistene som politiet mener sto bak London-terroren, ble skutt og drept åtte minutter etter at angrepet startet.

Kjent av politiet fra før

Butt, en 27 år gammel britisk statsborger født i Pakistan, var kjent av britisk etterretning fra før, men det var ikke bevis for at han skulle ha planlagt noe angrep, ifølge politiet.

Redouane var 30 år gammel og var angivelig marokkansk og libysk statsborger. Han skal derimot ha vært ukjent for politiet, opplyser politiet i pressemeldingen.

IDENTIFISERT: Khuram Shazad Butt (til venstre) og Rachid Redouane er navngitt som to av de tre terroristene som sto bak angrepet i London lørdag kveld, ifølge britisk politi. Foto: Metrolpolian Police
IDENTIFISERT: Khuram Shazad Butt (til venstre) og Rachid Redouane er navngitt som to av de tre terroristene som sto bak angrepet i London lørdag kveld, ifølge britisk politi. Foto: Metrolpolian Police Vis mer

Var med i dokumentar

Ifølge The Telegraph og andre britiske medier, var Butt med i dokumentaren «The Jihadist Next Door», som ble sendt på Channel 4. Dokumentaren handler om økningen av ekstrem islamisme i London.

Venner av familien til Butt, som The Daily Mail har snakket med, forteller til avisen at han skal ha blitt radikalisert i 2013 da han begynte å gå til en konservativ moské i Øst-London.

Butt skal også ha vært tilhenger av den forbudte islamistgruppen al-Muhajiroun, som senest forrige måned forsøkte å overtale folk i London om å ikke ta del i det britiske valget, skriver The Guardian.

Sky News har intervjuet flere naboer av Butt, som har ulike inntrykk av mannen. En nabo forteller at Butt brukte å stirre sint mot kvinner som syklet i nabolaget, og beskriver han som sexistisk. En annen nabo sier til avisa at de to likte å diskutere fotballaget Arsenal.

Ønsker mer informasjon

Politiet ønsker nå flere opplysninger om de to navngitte mennene, og ber om informasjon om mennenes bevegelser i dagene og timene før angrepet.

Den tredje antatte gjerningsmannens identitet er ennå ikke kjent, og politiet jobber videre med å få den fastslått.

IS hevder å stå bak

Sju personer ble drept og 48 skadd da tre gjerningsmenn kjørte ned en folkemengde med en varebil på London Bridge lørdag kveld, før de etterpå angrep tilfeldige mennesker med kniv i området Borough Market.

IS hevder de står bak London-terroren. Påstanden fra IS ble framsatt gjennom Amaq, et av terrorgruppas mange propagandaorganer, søndag kveld - 24 timer etter angrepet - og er ikke bekreftet. IS hevder angrepet ble gjennomført av deres terrorister.

Tolv pågrepet

Utspillet fra IS kom etter at London-politiet meldte at tolv personer er arrestert i forbindelse med angrepet. Dette inkluderer syv kvinner mellom 19 og 60 år, samt fem menn i aldersgruppen mellom 27 og 55. Blant disse er en mann på 55 som ble sluppet fri uten å bli siktet for lovbrudd.

Samtlige pågripelser er gjort i forstadsbyen Barking.

Hele Norges coronakart