Navngitte menn knyttes til fluktbilen

Navngitte personer med tilknytning til det beinharde ransmiljøet kobles til fluktbilen som ble brukt av Munch-ranerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får fra informert hold bekreftet at personer i ransmiljøet blir knyttet til Munch-ranernes bil, en Audi S4. Politiet har mottatt opplysninger om at navngitte menn kan ha vært i besittelse av bilen ei tid før ranet av «Skrik» og «Madonna». Opplysningene blir sett på som svært interessante av politiets etterforskere.

De navngitte mennene, som Dagbladet kjenner identiteten til, er knyttet til ransmiljøet gjennom spaningsopplysninger og tidligere dommer.

De nye opplysningene kan bli et foreløpig gjennombrudd for politiet i etterforskningen av Munch-ranet søndag 22. august.

Vurderer siktelse

- Ingen er siktet i forbindelse med ranet, det være seg fluktbilen eller andre aspekter. Utover det kan vi ikke kommentere enkeltheter i etterforskningen, sier politioverbetjent Øyivind Nordgaren i avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Ifølge Dagbladets opplysninger, vurderer politiet nå fortløpende om de skal sikte noen i forbindelse med fluktbilen. Om kort tid kan personer som har, eller har hatt, tilknytning til ransmiljøet bli siktet for blant annet bilbrukstyveri.

Forberedelse i sidegate

Fluktbilen, en Audi S4 stasjonsvogn, ble funnet klokka 14.57 ransdagen ved Sinsen tennisklubb i Oslo. Dette er siste sikre spor etter ranerne. Bilen ble stjålet for vel ett år siden, og politiet er ennå ikke kommet i mål med å undersøke bilens historikk.

- Jeg kan bekrefte at det er en del arbeid som gjenstår for å finne ut hvem som har disponert bilen, men vi har mottatt noe informasjon om hvor den er sett, sier politioverbetjent Øyivind Nordgaren.

Politiet har mottatt opplysninger om at bilen kan ha stått parkert i et område ved Lovisenberg i Oslo i forkant av ranet. De har også fått opplysninger om at ranerne forberedte seg i ei sidegate til Munch-museet om formiddagen 22. august. Vitner har forklart at de har sett en liknende bil i Monrads gate like ved Munch-museet.

Politiet ønsker fortsatt informasjon fra personer som kan ha sett bilen i tida før ranet.

Flere ranere?

Fluktbilen står i garasjen til kriminalteknikerne ved Oslo politidistrikt. Ekspertene har en meget vanskelig jobb med å finne tekniske spor som kan identifisere en eller flere ranere, ettersom de tømte et brannslokkingsapparat inne i bilen. Det er startet en ny runde med undersøkelser av bilen, men så langt har ikke undersøkelsen gitt konkrete spor.

Politiet har foreløpig verken DNA-spor eller fingeravtrykk fra noen av ranerne, og er ikke hundre prosent sikre på hvor mange ranere som deltok.

- To personer var inne i Munch-museet, mens en sjåfør ventet i bilen. Vi er ikke sikre på om det har vært flere involvert i selve ranet, sier Nordgaren.

- Kan det nå bli aktuelt med dusør?

- Det er ingen endring i vår holdning. Foreløpig er det ikke aktuelt, men jeg sier ikke da at det er uaktuelt, sier Nordgaren.

RANSDRAMAET: De to ranerne løper ut av Munch-museet med hvert sitt stjålne maleri, mens en tredjemann venter med fluktbilen, som sto parkert like nedenfor inngangen til museet.