Navnpirater på nettet vil gi seg for en krone

Tobakkprodusenten Swedish match kan få internettadressen «swedishmatch.com» og ti tusen kroner. - Vårt eneste vilkår er at Swedish match betaler en krone til kreftforskning, sier Robert Boström som i dag har nettadressen. Men tobakkprodusenten nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Boström er daglig leder av Control alt delete (CAD), som ble startet helt i begynnelse av det kommersielle gjennombruddet på Internett. Forretningsidéen var å beslaglegge nettadresser til kjente foretak og produkter, for så å selge disse for store penger. Det Boström og CAD tidlig innså var at nettadresser som er lett å finne vil være svært attraktive. Tanken var også at selskap seinere kunne kjøpe «sine» adresser fra CAD.

  CAD var et av de første selskapene som gjorde dette systematisk. Dagbladet var en av dem som fikk sitt navn «www.dagbladet.com» beslaglagt av et amerikansk selskap med samme forretningsidé som CAD. Men de fleste synes det er surt å betale store summer for navn de oppfatter som sitt.

   - Hittil har det bare skjedd i ett tilfelle. Autoliv, et børsnotert selskap som lager kollisjonsputer, ga titusener av kroner, sier CAD direktør Robert Boström til Aftonbladet.

  Andre selskap har gått mer agressivt til verks. Advokatfirmaet Juristhuset i Sverige politianmeldte CAD for utpressing. Saken ble henlagt, men alt flere land får nå juridiske kjennelser på at nettadresser er å betrakte som varemerke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer