Navy Seals-soldater straffes etter å ha bidratt til dette spillet

En av elitesoldatene var med på bin Laden-operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elitesoldatene i U.S Navy Seals har lenge vært kjent for å være blant de beste spesialstyrkene i verden. Etter at det i fjor ble kjent at det var den hemmelige gruppen SEAL Team Six - en elite i elitestyrken - som utførte angrepet som drepte Osama bin Laden, har soldatene fått en enda større heltestatus.

Nå kan all oppmerksomheten ha gått til hodet på dem, om man skal tro de militære lederne deres.

Sju medlemmer av Team Six har nå fått disiplinærstraffer etter at de skal ha vært konsulenter for produsentene bak dataspillet «Medal of Honor: Warfighter», melder CBS News.

- Gradert informasjon Spillet handler om nettopp en gruppe Navy Seals-soldater som skal nedkjempe blant annet en al-Qaida-gruppe. Spillskaperne har lenge skrytt av at de har benyttet seg av ekte kommandosoldater i researchen, men «Warfighter» kan altså være mer realistisk enn spillerne har fått med seg.

Én av spesialsoldatene som har bidratt med research deltok på selve bin Laden-angrepet. Etter forsvarsledelsens oppfatning har alle de sju straffede fra Team Six bidratt til å avsløre gradert materiale mens de jobbet med dataspillet.

Det er uklart hva de skal ha avslørt, men mennene har uansett brutt den uskrevne regelen om at den enkelte Navy Seals-soldat ikke skal skryte utad av sine bragder, skriver CBS News.

De involverte soldatene har blitt ilagt skriftlige reprimander som i praksis vil ødelegge muligheten for en videre militære karriere, i tillegg til at de fikk inndratt to månedslønner. FireTeam Six-medlemmer som ennå er i aktiv tjeneste i en annen enhet, er fortsatt under etterforskning.

Spiller inn film Dataspill-soldatene er ikke de første som har søkt oppmerksomhet etter bin Laden-operasjonen. I høst kom boka «No Easy Day», en førstehåndsskildring av angrepet skrevet av en mann i Team Six-styrken, som raskt ble fordømt av Pentagon for å ha brutt taushetsavtaler.

Boka ble skrevet under aliaset Mark Owen, men det ekte navnet til den tidligere Navy Seals-soldaten ble raskt lekket til mediene.

Men noe av medieoppmerksomheten har blitt godkjent av admiral William McRaven, sjefen for den amerikanske spesialstyrkekommandoen, personlig. Blant annet skal flere reelle Navy Seals være blant skuespillerne i filmen «Act of Valor».

- Ja, det er aktive Navy Seals i filmen, jeg tror det er åtte av dem. Prosjektet startet som en rekrutteringsfilm, sier McRaven til CBS.