Singapore:

Nazeri (64) hengt for 33 gram heroin

Nazeri Lajim ble rusavhengig som 14-åring under en oppvekst i fattigdom og elendighet. Etter å ha tilbragt store deler av livet i fengsel for narkotikabruk, ble han henrettet denne uka.

KONE OG BARN: Nazeri Lajim giftet seg på 90-tallet, og skal senere ha fått en sønn. Sønnen fikk imidlertid begrensede muligheter til å tilbringe tid med faren, fordi han satt inne store deler av livet som følge av narkotikabruk. I Singapore straffes bruk med inntil 20 års fengsel. Foto: Transformative Justice Collective
KONE OG BARN: Nazeri Lajim giftet seg på 90-tallet, og skal senere ha fått en sønn. Sønnen fikk imidlertid begrensede muligheter til å tilbringe tid med faren, fordi han satt inne store deler av livet som følge av narkotikabruk. I Singapore straffes bruk med inntil 20 års fengsel. Foto: Transformative Justice Collective Vis mer
Publisert

Fredag ble 64 år gamle Nazeri Lajim hengt i Changi fengsel i Singapore for å ha smuglet med seg 33 gram heroin inn i landet.

Lajim er den femte personen myndighetene har henrettet siden mars. Han hadde i utgangspunktet anket dommen sin fra 2017, men denne uka ble det klart at anken er avvist og at Lajim dermed skulle henges.

Det viser dokumenter fra fengselet, offentliggjort av en singaporsk aktivistguppe som kjemper for reform i strafferettsystemet og for å få en slutt på dødsstraff.

Fengselet kunngjorde at henrettelsen ble gjennomført fredag.

DØDSBREVET: Familien mottok brev fra fengselsvesenet om brorens henrettelse. Søsteren har kritiseret myndighetene for å ha svært restriktive besøkstider i forkant av henrettelsen. Foto: Transformative Justice Collective
DØDSBREVET: Familien mottok brev fra fengselsvesenet om brorens henrettelse. Søsteren har kritiseret myndighetene for å ha svært restriktive besøkstider i forkant av henrettelsen. Foto: Transformative Justice Collective Vis mer

Aktivistgruppen, Transformative Justice Collective, har møtt søsteren til Lajims, Nazira Lajim Hertslet, for å kunne fortelle brorens livshistorie til verden.

Hun har fortalt at 64-åringens rusproblemer eskalerte allerede da han var i starten av tenårene, lenge før Singapore innførte dødsstraff for narkotikalovbrudd.

- Hans historie viser hvor forenklet og virkelighetsfjernt narrativet om å «henge de ondskapsfulle smuglerne for å redde brukere» er, og hvor sårt tiltrengt det er å endre på denne tilnærmingen for kunne møte brukernes behov og reparere skader, skriver aktivistgruppa på sin Facebookside.

STOKKESLAG: I Singapore kan alle kriminelle menn under 50 dømmes til stokkeslag, en brutal og skremmende straff. Video: Marie Røssland / Foto: Vivek Prakash / Reuters / NTB Scanpix Les om nordmannen som er dømt til stokkeslag her: https://www.dagbladet.no/nyheter/bak-disse-murene-sitter-en-mann-fra-ostlandet-og-venter-pa-a-bli-torturert/69908974 Vis mer

Kastet inn i fattigdom

Lajim vokste opp i en søskenflokk på ni barn. Faren var britisk, og jobbet for den britiske hæren i Singapore, mens moren var singaporsk og hjemmeværende.

Noen år etter at Storbritannia trakk seg ut av landet og faren mistet militærstillingen sin, døde han.

Igjen satt en enslig mor som aldri hadde vært i arbeid, med ni barn å forsørge. Det ble starten på et liv i fattigdom, og for de eldste barna i familien - inkludert Lajim - ble det også starten på hardt arbeid for å få mat på bordet.

- Vi levde som løshunder. Moren vår hadde ikke tid til å se til oss fordi hun måtte jobbe så mye, har søsteren fortalt til Transformative Justice Collective, som også har publisert et videointervju med Nazira.

ARRESTERT: Bildene viser Nazeri Lajim i 30-årene og i 40-årene. Ifølge søsteren hadde han sterke likhetstrekk med sin britiske far. Foto: Transformative Justice Collective
ARRESTERT: Bildene viser Nazeri Lajim i 30-årene og i 40-årene. Ifølge søsteren hadde han sterke likhetstrekk med sin britiske far. Foto: Transformative Justice Collective Vis mer

Store deler av livet i fengsel

I et forsøk på å flykte fra hverdagen, kom broren inn i et destruktivt rusmiljø. Lenge holdt han bruken skjult for resten av familien. Ikke før Lajim for første gang ble arrestert, fikk familien greie på at han hadde ruset seg siden han var 14 år gammel.

Allerede som 16-åring hadde han gått over på heroin.

Arrestasjonen ble starten på et langt liv inn og ut av fengsel for den unge gutten. Søsteren anslår at broren hennes har tilbrakt tre fjerdedeler av livet sitt bak fengselsmurene.

Hun forteller til aktivistforeningen at fengselsoppholdene gjorde ham mer nedbrutt for hver gang, som igjen drev han tilbake i rusen. Han skal ifølge søsteren ha sagt at han følte at han ble sett ned på og behandlet som «samfunnets søppel».

- Broren min var ingen sterk mann, men en myk en. Han taklet ikke kritikk særlig bra.

PREGET SØSTER: I intervjuet med aktivistorganisasjonen Transformative Collective Justice tar søsteren flere ganger til tårene når hun snakker om sin dødsdømte bror. Foto: Transformative Justice Collective
PREGET SØSTER: I intervjuet med aktivistorganisasjonen Transformative Collective Justice tar søsteren flere ganger til tårene når hun snakker om sin dødsdømte bror. Foto: Transformative Justice Collective Vis mer

Ble ikke trodd

Helt siden dødsstraff ble lovfestet i 1975, har det vært en omstridt metode for å få ned salget av narkotika i landet. Myndighetene har på sin side stått fast ved at er en effektiv og avskrekkende metode.

– Det er klare bevis på at dødsstraff har en alvorlig avskrekkende effekt for potensielle narkotikasmuglere, sa justisministeren K. Shanmugam i et BBC-intervju nylig, ifølge NTB.

For Lajim sin del, var det en god dose uflaks som førte til at han ble idømt dødsstraff, ifølge søsteren.

13. april 2012 ble han arrestert for å ha motatt to pakker som viste seg å inneholde totalt mer 30 gram heroin. Grensen for å kvalifisere til dødsstraff ligger på 15 gram heroin.

ET SISTE SMIL: Dette skal være et av de siste bildene som ble tatt av 64-åringen før han ble henrettet fredag 22. juli. Foto: Transformative Justice Collective / Privat
ET SISTE SMIL: Dette skal være et av de siste bildene som ble tatt av 64-åringen før han ble henrettet fredag 22. juli. Foto: Transformative Justice Collective / Privat Vis mer

I rettsalen nektet ikke 64-åringen for at han var delaktig i innføringen av heroinen, og at han - i tillegg til egen bruk - hadde intensjoner om å selge små partier av den for å finansiere sitt eget rusbruk.

Han hevdet likevel at han aldri hadde bestilt to pakker, men én, og argumenterte han med at dersom han bare hadde fått det som var avtalen, hadde det ikke oversteget grensen som kvalifiserte til dødsstraff.

Det trodde imidlertid ikke retten på, og Lajim ble dermed dømt til døden. Mannen som hadde supplert heroinen, fikk en livslang fengselsdom, men slapp dødsstraff.

Hang utviklingshemmet mann

Etter en pause på to år, startet Singapore opp igjen med henrettelser i år.

I april fikk henrettelsen av den psykisk utviklingshemmede Nagaenthran K. Dharmalingam, som også var dømt for narkotikasmugling, internasjonal oppmerksomhet og bred fordømmelse.

Både EU og FN kom med negative uttalelser, og Norge og Sveits ba om at dommen måtte omgjøres til fengsel - uten gjennomslag. Det skriver NTB.

Mange frykter nå at det vil bli enda flere henrettelser i tida som kommer:

- I løpet av mindre enn fire måneder har fem personer har blitt hengt i år i Singapore. Denne nådeløse bølgen av henrettelser må stoppe umiddelbart. Bruken av dødsstraff i Singapore, inkludert obligatorisk straff for narkotikarelaterte lovbrudd, bryter internasjonal menneskerettighetslov og standarder, heter det i en uttalelse fra Amnestys internasjonale ekspert på dødsstraff, Chiara Sangorgio.

Hun har fordømt henrettelsen av Lajim.

Kilder: Livshistorien til Nazeri Lajim er basert på søsterens intervju med aktivistgruppen Transformative Justice Collective.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer