Fredag ble 64 år gamle Nazeri Lajim hengt i Changi fengsel i Singapore for å ha smuglet med seg 33 gram heroin inn i landet.
Lajim er den femte personen myndighetene har henrettet siden mars. Han hadde i utgangspunktet anket dommen sin fra 2017, men denne uka ble det klart at anken er avvist og at Lajim dermed skulle henges.
Det viser dokumenter fra fengselet, offentliggjort av en singaporsk aktivistguppe som kjemper for reform i strafferettsystemet og for å få en slutt på dødsstraff.
Fengselet kunngjorde at henrettelsen ble gjennomført fredag.

Aktivistgruppen, Transformative Justice Collective, har møtt søsteren til Lajims, Nazira Lajim Hertslet, for å kunne fortelle brorens livshistorie til verden.
Hun har fortalt at 64-åringens rusproblemer eskalerte allerede da han var i starten av tenårene, lenge før Singapore innførte dødsstraff for narkotikalovbrudd.
- Hans historie viser hvor forenklet og virkelighetsfjernt narrativet om å «henge de ondskapsfulle smuglerne for å redde brukere» er, og hvor sårt tiltrengt det er å endre på denne tilnærmingen for kunne møte brukernes behov og reparere skader, skriver aktivistgruppa på sin Facebookside.
Kastet inn i fattigdom
Lajim vokste opp i en søskenflokk på ni barn. Faren var britisk, og jobbet for den britiske hæren i Singapore, mens moren var singaporsk og hjemmeværende.
Noen år etter at Storbritannia trakk seg ut av landet og faren mistet militærstillingen sin, døde han.
Igjen satt en enslig mor som aldri hadde vært i arbeid, med ni barn å forsørge. Det ble starten på et liv i fattigdom, og for de eldste barna i familien - inkludert Lajim - ble det også starten på hardt arbeid for å få mat på bordet.
- Vi levde som løshunder. Moren vår hadde ikke tid til å se til oss fordi hun måtte jobbe så mye, har søsteren fortalt til Transformative Justice Collective, som også har publisert et videointervju med Nazira.

Store deler av livet i fengsel
I et forsøk på å flykte fra hverdagen, kom broren inn i et destruktivt rusmiljø. Lenge holdt han bruken skjult for resten av familien. Ikke før Lajim for første gang ble arrestert, fikk familien greie på at han hadde ruset seg siden han var 14 år gammel.
Allerede som 16-åring hadde han gått over på heroin.
Arrestasjonen ble starten på et langt liv inn og ut av fengsel for den unge gutten. Søsteren anslår at broren hennes har tilbrakt tre fjerdedeler av livet sitt bak fengselsmurene.
Hun forteller til aktivistforeningen at fengselsoppholdene gjorde ham mer nedbrutt for hver gang, som igjen drev han tilbake i rusen. Han skal ifølge søsteren ha sagt at han følte at han ble sett ned på og behandlet som «samfunnets søppel».
- Broren min var ingen sterk mann, men en myk en. Han taklet ikke kritikk særlig bra.

Ble ikke trodd
Helt siden dødsstraff ble lovfestet i 1975, har det vært en omstridt metode for å få ned salget av narkotika i landet. Myndighetene har på sin side stått fast ved at er en effektiv og avskrekkende metode.
– Det er klare bevis på at dødsstraff har en alvorlig avskrekkende effekt for potensielle narkotikasmuglere, sa justisministeren K. Shanmugam i et BBC-intervju nylig, ifølge NTB.
For Lajim sin del, var det en god dose uflaks som førte til at han ble idømt dødsstraff, ifølge søsteren.
13. april 2012 ble han arrestert for å ha motatt to pakker som viste seg å inneholde totalt mer 30 gram heroin. Grensen for å kvalifisere til dødsstraff ligger på 15 gram heroin.

I rettsalen nektet ikke 64-åringen for at han var delaktig i innføringen av heroinen, og at han - i tillegg til egen bruk - hadde intensjoner om å selge små partier av den for å finansiere sitt eget rusbruk.
Han hevdet likevel at han aldri hadde bestilt to pakker, men én, og argumenterte han med at dersom han bare hadde fått det som var avtalen, hadde det ikke oversteget grensen som kvalifiserte til dødsstraff.
Det trodde imidlertid ikke retten på, og Lajim ble dermed dømt til døden. Mannen som hadde supplert heroinen, fikk en livslang fengselsdom, men slapp dødsstraff.

Nordmann fengslet i Singapore venter på å bli torturert
Hang utviklingshemmet mann
Etter en pause på to år, startet Singapore opp igjen med henrettelser i år.
I april fikk henrettelsen av den psykisk utviklingshemmede Nagaenthran K. Dharmalingam, som også var dømt for narkotikasmugling, internasjonal oppmerksomhet og bred fordømmelse.
Både EU og FN kom med negative uttalelser, og Norge og Sveits ba om at dommen måtte omgjøres til fengsel - uten gjennomslag. Det skriver NTB.
Mange frykter nå at det vil bli enda flere henrettelser i tida som kommer:
- I løpet av mindre enn fire måneder har fem personer har blitt hengt i år i Singapore. Denne nådeløse bølgen av henrettelser må stoppe umiddelbart. Bruken av dødsstraff i Singapore, inkludert obligatorisk straff for narkotikarelaterte lovbrudd, bryter internasjonal menneskerettighetslov og standarder, heter det i en uttalelse fra Amnestys internasjonale ekspert på dødsstraff, Chiara Sangorgio.
Hun har fordømt henrettelsen av Lajim.
Kilder: Livshistorien til Nazeri Lajim er basert på søsterens intervju med aktivistgruppen Transformative Justice Collective.