Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazi- marsj i Oslo

Norske høyreekstremister vil markere dødsdagen til nazisten Rudolf Hess med en internasjonal nazimarsj i Oslo sentrum. Nynazister fra hele Skandinavia og Tyskland er ventet til arrangementet. Politiet frykter at den varslede demonstrasjonen skal ende i et blodig gateslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo var i går kveld svært tilbakeholdne med opplysninger om søknaden til nynazistgruppa. Dagbladet får likevel bekreftet at planene til nynazistene er en såkalt Rudolf Hess-marsj, fra Oslo Sentralstasjon, videre oppover Karl Johans gate og opp til arbeiderbevegelsens høyborg - Youngstorget. Ifølge søknaden skal arrangementet avholdes 19. august.

Appell

På Youngstorget - nedenfor Møllergata 19, hvor det tyske statspolitiet hadde tilhold under krigen - ønsker nynazistene å avholde en appell.

Etter det Dagbladet forstår vil nynazistene trolig få lov til å marsjere. Årsaken er at ytringsfriheten gjør det nærmest umulig for politiet i Oslo å avslå søknaden.

Men de får ikke marsjere til Youngstorget. Grunnen er at torget er opptatt. Trolig vil politiet i Oslo tilby nynazistene å marsjere fra Oslo S til parken mellom Akerselva og hotellet Oslo Plaza på Grønland.

Dagbladet får bekreftet at demonstrasjonssøknaden har ført til hektisk aktivitet på Politihuset i Oslo.

Både etterretningsseksjonen ved Oslo politidistrikt og Politiets overvåkingstjeneste er satt i høyeste beredskap.

- Vi skal ha et møte med en representant for søkerne i dag. Vi vet foreløpig lite om arrangementet. Søknaden er svært enkelt formulert, sier politiinspektør Pål Fivel ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Stort politioppbud

Rudolf Hess-marsjen er et kjent arrangement blant høyreekstreme, og arrangeres hvert år i august. Marsjen har tidligere blitt arrangert i Tyskland, Sverige og Danmark, men store politioppbud og forbud fra myndighetene har gjort det vanskelig å få foretatt markeringen.

I Tyskland er Rudolf Hess-marsjen forbudt ved lov.

I 1997 ble 250 demonstranter pågrepet etter store gateslag i samband med markeringen i Danmark og Tyskland. Fjorårets markering i København ble avlyst på grunn av stort politioppbud.

På grunn av ytringsfriheten mener norsk politi det er vanskelig å få stoppet arrangementet. Samtidig frykter politiet store opptøyer mellom antirasister og høyreekstreme.

Politiets overvåkingstjeneste (POT) bistår Oslo politidistrikt med forberedelsene til den eventuelle markeringen.

- Vår oppgave er å gi etterretningsinformasjon til Oslo politidistrikt eller et annet politidistrikt dersom arrangementet blir flyttet fra Oslo, sier fungerende overvåkingssjef Stein Vale.

Internasjonalt

Arrangørene i Oslo er en gruppering på 15- 20 aktive høyreekstreme. De holder hovedsakelig til på Oslos østkant, og har ingen sentral lederskikkelse. De fleste av medlemmene er i alderen 20- 25 år. Organisasjonen er blant de mest aktive i det norske miljøet.

Totalt teller det høyreekstreme miljøet i Norge rundt 200 aktive. Forgreiningene til andre skandinaviske organisasjoner er tydelige.

I slutten av juli arrangerte organisasjonen Blood & Honour Scandinavia der nordmannen Erik Blücher er pekt ut som en lederskikkelse, en markering i den danske havnebyen Helsingør, der norske høyreekstreme bar norske flagg med hakekors. Nordmenn har også vært til stede på alle de fem siste markeringene av Rudolf Hess' dødsdag.

- Vi har et samarbeid med sikkerhetstjenesten i en rekke andre land i samband med denne markeringen. Ved slike markeringer er det vanlig med utenlandske gjester, sier fungerende overvåkingssjef Stein Vale.

Politiet i Oslo frykter at nynazister fra Sverige, Danmark og Tyskland vil komme til Oslo for å delta i Rudolf Hess-marsjen.

PROVOSERER: Slik kan gatene i Oslo fortone seg 19. august hvis nynazistene får tillatelse til å markere Rudolf Hess' dødsdag.