Nazi-alarm

BONN (Dagbladet): - Høyreekstremistisk vold må slås hardt ned på, med politimakt og med alle andre rettsstatens midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den tyske presidenten Roman Herzog (64), som i dag innleder sitt tre dager lange offisielle besøk i Norge.

Han legger ikke skjul på at han er bekymret over oppslutningen som høyreekstremister og nynazister får i dagens Tyskland, spesielt i det tidligere DDR.

- Politisk må den ekstremistiske faren bekjempes ved at alle tyskere, i øst som i vest, sikres arbeidsplasser, velstand og framtidshåp, sier Herzog.
Han tegner likevel ikke et helsvart bilde av framtida:

- Vi vil sikkert oppleve alvorlige tilbakeslag i kampen mot ekstremismen. Jeg tror imidlertid at vi skal lykkes. Vi skal huske at vesttyskerne heller ikke var patente demokrater i siste halvdel av 1940-årene, etter tolv år med Hitler, nazisme og krig.

Økonomisk under

Dagbladet snakket med president Herzog i hans residens, Villa Hammerschmidt, i Bonn i går.

- Takket være det tyske økonomiske under og oppdragelse maktet vi å bygge opp demokratiet. Jeg tror at østtyskernes oppslutning om det demokratiske systemet vil øke når vi greier å skape jobber og sørger for økonomisk utvikling for befolkningen, sier han.

Men med 30- 40 prosent arbeidsløshet mange steder, er det en lang vei å gå.

Den frittalende presidenten har ved flere anledninger ikke veket unna en hard kritikk av regjeringen og sine egne kristelig-demokratiske partifeller for å ha vært lettsindige i sine løfter til østtyskerne. Han står på denne kritikken, og tilføyer:

Tar tid

- Vi visste heller ikke hvor maroder industrien virkelig var i DDR. I tillegg forsvant hele det østeuropeiske markedet for østtyske produkter. Å gjennomføre en virkelig samling av Øst- og Vest-Tyskland vil ta tid, minst 10- 20 år.

Sin egen rolle som president ser Herzog som brobygger og integrasjonsfigur, som veileder og som nasjonens samvittighet.

Selv om han tidligere har sagt nei til å ta gjenvalg når hans femårsperiode går ut neste år, er Herzog mindre kategorisk når Dagbladet stiller ham spørsmålet.

- Jeg vet ikke hvordan den politiske situasjonen er i 1999.
Han gleder seg til norgesbesøket sammen med kona Christiane (61). Med sin likeframme og naturlige væremåte vil begge finne tonen sammen med det norske kongeparet, politikere, kulturpersonligheter og industriledere de vil treffe i Oslo, Bergen og på Trollfeltet i Nordsjøen.

- Jeg kommer for å lære av et lite land som spiller en stor rolle i verdenssamfunnet, og for å understreke at Europa er mer enn EU, understreker president Roman Herzog.