Nazi-bar skaper protester

Røde nazi-flagg henger fra taket. Veggene prydes av Adolf Hitler-bilder og nazi-propaganda. Kanskje ikke så rart at utsmykningen av baren i Seoul har ført til protestdemonstrasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oversatt er navnet på baren, som ligger i et travelt handlestrøk i Seoul i Korea, Det tredje riket. Innendørs drikker unge koreanere i rom-drinken «Adolf Hitler» i dempet belysning. Kelnerne er kledd i svarte «nazi»-uniformer.

- Det er ingenting politisk ved denne baren. Jeg ønsker bare å fange folks oppmerksomhet, sier innehaveren Hyun sae-woog, som åpnet baren for ett år siden, til nyhetsbyrået AP.

Hyun sier at han ikke støtter Hitler. Bareierens kunnskap om nazi-lederen begrenser seg til utsagnet «han drepte noen jøder».

- Interiøret i baren er bra. Fargene matcher, og musikken er bra. Det er det eneste jeg bryr meg om, sier en av gjestene, design-studenten Yo Sung-kwan (25). Men baren har, naturlig nok, ført til protester.

Utlendinger ingen adgang

Innehaver Huyn innrømmer at spesielt vestlige studenter fra universiter i nærheten har laget demonstrasjoner.

- De har laget noen scener. Derfor har jeg bestemt meg for å ikke ta imot utenlanske gjester lengre, sier Huyn.

Baren har også provosert frem protester fra Israelske myndigheter og en jødisk gruppe. APs journalist mener baren bare er enda et eksempel på hvor lite enkelte mennesker i Asia vet om jødeutryddelsen under den andre verdenskrig.

Blant annet var veggene i en taiwansk restaurant inntil nylig «dekorert» med bilder fra konsentrasjonsleirer. Bildene ble først fjernet da AP skrev at jødier og tyskere i Taiwan følte seg ille berørt av bildene. Svaret fra eierne av restauranten «The jail», eller fengselet, i Taipei sa da at de ikke var klar over at bildene kunne virke støtende.