Nazi-dagbok forsvant på mystisk vis etter Hitler-vennens dødsdom

Alfred Rosenbergs nedtegnelser dukket opp i New York etter 70 år. Nye opplysninger om jødeutryddelsen og maktkampen i Det tredje riket.

NAZI-TOPP: Alfred Rosenberg (innfelt) var en av Adolf Hitlers nærmeste medarbeidere. Hans 400 sider lange dagbok forsvant etter at han ble dømt til døden under Nürnberg-prosessene i september 1946. Foto: Reuters/AP/NTB Scanpix
NAZI-TOPP: Alfred Rosenberg (innfelt) var en av Adolf Hitlers nærmeste medarbeidere. Hans 400 sider lange dagbok forsvant etter at han ble dømt til døden under Nürnberg-prosessene i september 1946. Foto: Reuters/AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har sikret seg 400 sider fra dagboka til Alfred Rosenberg, Adolf Hitlers betrodde medarbeider som spilte en sentral rolle under jødeutryddelsen i Den andre verdenskrig, melder Reuters.

Myndighetene i USA har allerede gjort det klart at nazi-dagboka kan kaste lys over møter Alfred Rosenberg hadde med Hitler og andre nazi-ledere, Heinrich Himmler og Herman Göring inkludert.

Dagboka inneholder også detaljerte opplysninger om Tysklands okkupasjon av Sovjetunionen, samt planene for masseutryddelse av jøder og andre mennesker i Øst-Europa.

- Stor betydning «Dokumentasjonen er av stor betydning for studier av nazi-æraen, Holocaust-historien inkludert», heter det i en uttalelse fra United States Holocaust Memorial Museum i Washington.

«En analyse av innholdet indikerer at materialet vil kaste nytt lys over flere viktige hendelser knyttet til Det tredje rikets maktutøvelse».

Dagboka skal også kaste nytt lys over maktkampen som utspilte seg i nazi-Tyskland, særlig i forbindelse med at Rudolf Hess i mai 1941 fløy til Storbritannia på eget initiativ for å få i stand en fredsavtale mellom England og Tyskland.

Amerikanske myndigheter understreker at museets analyse er foreløpig, og de vil ikke gå ut med flere opplysninger fra dagboka nå.

Hengt Det er ventet at nazi-dagboka vil bli presentert på en konferanse i Delaware denne uka.

Nazi-minister Alfred Rosenberg ble dømt under Nürnbergprosessen i 1946 og hengt samme år. Rosenberg var en tidlig og mektig naziideolog, særlig i rasespørsmål. Han ledet utenriksdepartementet og hadde ansvaret for å redigere naziavisene.

Rosenberg var den sentrale nazi-toppen i den systematiske ødeleggelsen av jødisk kunst, kultur og religiøse eiendommer rundt om i Europa.

Flere av Rosenbergs meldinger til Adolf Hitler ble sitert under Nürnbergprosessen som førte til at Rosenberg og elleve andre nazi-topper ble henrettet i oktober 1946.

De 400 dagboksidene som nå er kommet til rette er nedtegninger Rosenberg gjorde mellom våren 1936 og vinteren 1944.

Mystisk forsvinning På mystisk vis forsvant Rosenbergs dagbok etter rettsprosessen i 1946. Amerikanske myndigheter mistenkte raskt at en i aktoratet, Robert Kempner, hadde smuglet med seg dagboka til USA etter rettssaken.

Kempner, som var født i Tyskland, flyktet fra nazi-regimet til USA i 1930-åra, men returnerte altså som en del av påtalemyndigheten under rettsprosessen mot Alfred Rosenberg og andre nazi-tiopper i Nürnberg i 1946.

PÅ CELLA: Nazi-topp Alfred Rosenberg ble dømt til døden under Nürnberg-prosessen i 1946.REUTERS/United States Army Signal Corps/Handout/NTB Scanpix
PÅ CELLA: Nazi-topp Alfred Rosenberg ble dømt til døden under Nürnberg-prosessen i 1946.REUTERS/United States Army Signal Corps/Handout/NTB Scanpix Vis mer

Kempner, som døde i 1993, 93 år gammel, viste til utdrag fra Rosenbergs dagbok i sine memoarer. I 1956 publiserte en tysk historiker nedtegninger fra dagboka gjort i 1939 og 1940.

Men i stort er ikke innholdet i dagboka gjort kjent før den nå er kommet til overflaten i New York 70 år etter Nürnbergprosessen.

Dukket opp Etter Kempners død i 1993 har det vært rettslig strid i familien om papirene han etterlot seg. Barna hans gikk med på å overlate papirene til Holocaust-museet, men da disse skulle hentes fra Kempner-hjemmet i 1999, ble det oppdaget at tusenvis av sider manglet.

FBI åpnet etterforskning av den mystiske forsvinningen, uten at det førte siktelser.

Holocaust-museet fortsatte jakten på nazidokumentene, og fant etter hvert 150000 papirer hos Kempners tidligere sekretær som var bosatt hos akademikeren Herbert Richardson i New York.

Men dagboka var fremdeles borte.

Tidligere i år kom gjennombruddet, og det var nettopp hos Richardson at dagboka kom til rette.

Herbert Richardson har nektet å kommentere saken.

FØREREN: Dagboka til nazi-topp Alfred Rosenberg skal kaste nytt lys over maktkampen i nazi-Tyskland. Alfred Rosenberg var en meget betrodd medarbeider for Adolf Hitler. Foto: AP/NTB Scanpix
FØREREN: Dagboka til nazi-topp Alfred Rosenberg skal kaste nytt lys over maktkampen i nazi-Tyskland. Alfred Rosenberg var en meget betrodd medarbeider for Adolf Hitler. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer