Nazi-edderkoppen

STOCKHOLM (Dagbladet): Valgspråket hans er klart: «Det er på tide å gå fra ord til handling.» Erik Blücher (46) blir i Sverige i dag stemplet som oppvigler og nazi-edderkopp nummer én.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felles avisfront

Her er de svenske nazi-forbrytelsene

Blücher, som nå har tatt navnet Erik Nilsen, sprer nazistisk Hvit makt-musikk over hele Europa. Etter at han forlot Norge i 1983, bosatte han seg først i Vrebro, men siden 1985 har han bodd i Helsingborg.

Der har han ifølge politiets kartlegging gjemt seg bak musikkforlaget Ragnarock, og regnes som selve edderkoppen i det svenske nazimiljøet.

Offisielt anonym

Navnet hans finnes imidlertid ikke på et eneste dokument som knytter ham til Ragnarock Records, et samlingsnavn for en serie selskaper og organisasjoner som Blücher angivelig kontrollerer.

I 1988 ble han dømt til tre måneders fengsel i Uppsala for å ha spredt nazistisk materiale, men denne dommen ble omgjort til dagsbøter. I dag er han satt under tiltale i Helsingborg for samme forbrytelse.

Ragnarock Records skal være svært god butikk. I løpet av ni måneder i 1995 ble det tatt ut nesten 700000 kroner fra Ragnarocks postgirokonto. Offisielt styres kontoen av Hans Himler Peterson, en kjent svensk nazist og en nær venn av Blücher.

Selv om platesalget går godt har Blücher knapt noen inntekter. Ifølge selvangivelsen for 1998 oppga han at hans eneste inntekt var de 37000 kronene han fikk i syketrygd fra den svenske staten.

Flere møter

Våren 1997 skilte han seg fra sin kone. Etter det har han vært en av nynazistenes mest populære foredragsholdere i Sverige.

I løpet av 1998 og 1999 har han talt ved nazimøter i Mullsjö, Lund, Halmstad, Ludvika, Ronneby og Tomelilla. Dessuten har han medvirket på flere møter i Danmark og Norge og på forskjellige samlinger i forbindelse med jubileumsmarkeringer, høytidsdager og rekrutteringsmøter.

Og Erik Blüchers budskap til tilhengerne er klart. Han uttrykte det slik på det møtet som nå finnes foreviget på video:

- Dette samfunnet er så sykt at ingenting, ingenting av det dere gjør kan være verre enn det dette samfunnet gjør mot dere, hva dette samfunnet gjør mot Sverige, hva dette samfunnet gjør mot Europa, hva dette samfunnet gjør mot den hvite rasen.

Og litt seinere kommer det:

- Vi skal gripe hver eneste sjanse til å ødelegge dette samfunnet.

SENTRAL: Nordmannen Erik Blucher utpekes som en svært sentral skikkelse i det svenske nazimiljøet.