Nazi-frykt i Sverige

Drapet på en svensk fagforeningsmann tirsdag har rystet Sverige. Nå går politifolk, journalister og fagforeningsansatte i skjul for nynazistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nekter for nazi-drap

Dødslister i Norge

Svenske nynazister har tatt loven i egne hender og er parate til å drepe enhver person som kommer i veien for planene deres.

Den 41 år gamle fagforeningsmannen Björn Söderberg åpnet døra i leiligheten sin på Sätra i Stockholm. Utenfor sto to personer klare til å overrumple ham. Söderberg ble regelrett henrettet med flere skudd mot hodet.

Politiet har nå pågrepet tre unge nynazister for mordet. Motivet er høyst sannsynlig hevn. Söderberg hadde tystet til arbeidsgiveren og fagforeningen til en ung nazist, noe som hadde resultert i at nazisten mistet muligheten til å gjøre karriere og mistet jobben. Like før drapet ble passbilde av Björn Söderberg bestilt fra Rikspolitistyrelsens offentlige register. Mottaker av bildet var en postboks med åpenbar tilknytning til det nynazistiske miljøet.

Egne lister

Det første alvorlige faresignalet kom med drapet på to politimenn i Malexander i Sør-Sverige etter et bankran. Deretter ble en kjent antirasist og journalist og hans åtte år gamle sønn nær drept etter at det eksploderte en bombe i bilen hans i en av Stockholms forsteder.

Nå frykter mange svensker for livet sitt. Det er blitt kjent at nynazistene opererer med egne lister over hvem som skal bli de neste. De kartlegger mest mulig om personene og bestiller regelmessig bilder fra Rikspolitistyrelsen. Underenheten som har fått navnet Anti-Afa er nazistenes egen etterretningstjeneste. Nazister kan ved forespørsel få utlevert opplysninger om sine motstandere. Opplysninger om enkeltpersoner trykkes også i avisene Kampnytt og Info-14. Politiet beslagla i går en liste med 700 navn fra Anti-Afas register hjemme hos en nynazist.

Den drepte fagforeningsmannen var medlem av SAC - Syndikalisterna. Flere fagforeningsledere har nå politibeskyttelse.

- Vi er blitt truet av disse nazistene, og det har gått så langt at vi har blitt gjenstand for beskyttelse av sikkerhetspolitiet, sier pressetalsmann Bill Erlandsson i Handelsanställdas forbund (HF) til Sveriges Radio.

Neste offer

To av de tre personene som nå er siktet for drapet var de mest aktive i Anti-Afa. Politiet mener å ha funnet bevis for at de to har operert med en liste over 25 navn på personer. Nazistene har bestilt bildene fra en telefaks på et av Stockholms universiteter. Alle de tre som er siktet for drapet, har tilknytning til organisasjonen Nationell Ungdom.

Politiet frykter nå at kriminalinspektør Sten Axelsson er nynazistenes neste offer. Axelsson har nå gått under jorda, og har ifølge avisa Expressen politibeskyttelse.

Trusselbildet mot ham skal ha endret karakter etter drapet i Stockholm. En kjent svensk nynazist ble natt til lørdag arrestert på vei til Axelssons bosted i Västerås.

Svenske og norske nasjonalister skal tidligere ha samarbeidet i redaksjonen til det største nasjonalistiske bladet i Norge Fritt Forum.

Ingen av dem ønsket å kommentere saken.