TERRORISTENS MOTIVASJON: Terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik hyller den svenske artisten Saga. Foto: Youtube
TERRORISTENS MOTIVASJON: Terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik hyller den svenske artisten Saga. Foto: YoutubeVis mer

Nazi-heltinnens musikk gir Breivik motivasjon

Terroristen og massemorderen hyller Saga flere stedet i det såkalte manifestet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka samlet tusenvis av europeere seg på nazifestivalen Magyar Sziget i Ungarn. Svenske Saga holdt konsert under festivalen i Ungarn.

Lederen av det høyreekstreme partiet British National Party, Chris Hurst, deltok på en av konsertene på tirsdag. Her ble Saga hyllet med nazihilsen fra den britiske lederen.

I skjul I sitt terrormanifest har Breivik brukt to sider på å hylle svenske Saga. Han har sitert 12 av hennes sanger i terrormanuset, og hevder at han lyttet til disse sangene mens han forberedte seg til de grusomme handlingene fredag 22. juli.

«Saga er en tapper, svensk, kvinnelig nasjonalistorientert musiker som skaper popmusikk med patriotiske tekster. Hun er, etter min mening, den beste og mest talentfulle patriotiske musikeren i den engelsktalende verden,» skriver Breivik i manifestet.

Den britiske storavisa The Sun gikk «undercover» og deltok på konserten. De kunne i går avsløre at Chris Hurst gjentatte ganger gjorde nazihilsen mens Saga framførte Breiviks favorittlåter.

Hitler og Auschwitz Breivik har omtalt Saga på to sider i manifestet under kategorien «motiverende musikk».

Musikken skal hjelpe til å holde motet oppe mens man planlegger terrorangrepene han nøye har beskrevet i manifestet.

Hurst snakket også med The Suns reportere, uten å være klar over at de var journalister.

- Det er bra å slå tilbake — men ikke ved å drepe unge, hvite mennesker, sier Hurst til reporterne om Breiviks terrorhandlinger, men han skylder samtidig på innvandringen for at slike «enkeltepisoder » skjer.

Den fem dager lange festivalen har samlet ekstremister fra hele Europa.

Patriotisk musiker Ifølge The Sun var konsertlokalene fylt med nazieffekter, kopier av «Mein Kampf», samt T-skjorter med bilder av Hitler, Rudolf Hess, hakekorset og inngangspartiet til konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Breivik har i manifestet beskrevet Saga som den «beste og mest talentfulle patriotiske musikeren i den engelsktalende delen av verden». Han mener Saga med sine nasjonalorienterte tekster vil appellere til alle konservative.

«Saga har en troverdighet i forhold til sine tekster da hun har vært en svensk og europeiske konservativ motstandskjemper i mer enn ti år. (...) Saga, og andre patriotiske helter og heltinner, som i motsetning til meg allerede har kommet ut av det 'konservative skapet', har i mange år vært utsatt for politisk forfølging og demonisering.»

Han sier hun også kjemper gjennom sin musikk ved å «inspirere det beste i oss».

«Ikke bare hør på sangene, men lær deg tekstene. Det har fungert utmerket for meg, og det vil trolig fungere like bra for deg», skriver Breivik i manifestet.

- Skrekkslagen Saga har på sin offisielle nettside lagt ut en pressemelding 27. juli i år som en respons på Breiviks bruk av hennes sanger.

- Jeg har blitt opplyst om at musikken min har blitt sitert, sammen med en rekke andre personer og grupper, som noe som kan inspirere en av de verste kriminelle, ondskapsfulle handlinger i nyere historie. Jeg kan ikke engang begynne å beskrive hvor trist jeg er for å høre dette, og jeg ønsker å informere dere om hvor skrekkslagen og sjokkert jeg er over slik en grusomhet.

Hun sier hennes musikk er ment å være et positivt bidrag for å «feire vår identitet og fremme positiv kulturell og politisk forandring».

- Jeg har aldri oppfordret til eller fremmet vold, og det vil jeg heller aldri gjøre. Mine tanker går til det norske folk, og min omtanke går til alle de som har blitt berørt av disse forferdelige og meningsløse grusomhetene, skriver Saga.

Norsk favorittsanger Den norske artisten Helene Bøksle har også blitt omtalt som en av Breiviks favorittsangere i manifestet.

Han har i en propagandavideo på nett brukt musikk fra dataspillet «Age of Conan» hvor Helene Bøksle synger.

Han skriver hennes sangstemme er perfekt å lytte til mens man begår det han kaller martyrhandlinger.

- Jeg har selvsagt aldri godkjent en slik bruk, og jeg tar sterk avstand fra å bli brukt i en slik sammenheng. Dette er først og fremst en ufattelig tragedie, og mine tanker går til alle pårørende som er rammet av disse grufulle handlingene, opplyste Bøksle i en pressemelding i forrige uke.

HYLLES MED NAZIHILSEN: Den svenske artisten Saga skal ha vært en av Anders Behring Breiviks inspiratorer og ble denne uka hyllet med nazihilsen på nazifestivalen Magyar Sziget i Ungarn. Foto: Zsolt Reti
HYLLES MED NAZIHILSEN: Den svenske artisten Saga skal ha vært en av Anders Behring Breiviks inspiratorer og ble denne uka hyllet med nazihilsen på nazifestivalen Magyar Sziget i Ungarn. Foto: Zsolt Reti Vis mer