Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazi-jegere retter søkelyset mot Norge

Vil etterforske nordmenn.

OPERASJON SISTE SJANSE: Nazi-jeger Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret leder «Opersjon siste sjanse». Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Gero Breloer
OPERASJON SISTE SJANSE: Nazi-jeger Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret leder «Opersjon siste sjanse». Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Gero Breloer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Simon Wiesenthal-senteret vil etterforske nordmenn som kan ha stått bak krigsforbrytelser mot jøder under andre verdenskrig.

Direktør Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret sier til NRK at bakgrunnsundersøkelsene er startet, og at han håper å få til et møte med justisminister Anders Anundsen (Frp) under et planlagt besøk til Norge om tre-fire måneder.

Waffen-SS - Jeg vil be om at regjeringen oppretter en granskningskommisjon for å etterforske hva som skjedde i Wiking-divisjonen og nordmenns deltakelse i krigsforbrytelser under andre verdenskrig, sier Zuroff.

Det er opplysninger som nylig kom fram i NRK-programmet Brennpunkt som er årsaken til senterets interesse for å gå Norge nærmere etter i sømmene.

I et intervju innrømmet en tidligere norsk frontsoldat i Wiking-divisjonen i Waffen-SS at nordmenn deltok i krigsforbrytelser i Ukraina i 1941.
«Nådeløse nordmenn» Også opplysninger i bokserien «Nådeløse nordmenn» som forfatteren Eirik Veum nylig utga bind to av, har vakt interesse hos nazijegerne.

Et stort hinder for å få straffeforfulgt norske krigsforbrytere er imidlertid at foreldelsesfristen for slike forbrytelser etter det gjeldende norske lovverket er gått ut, og en lovendring må derfor til. Foreldelsesfristen ble opphevet i 2010, men fikk ikke tilbakevirkende kraft.

Forfatter Eirik Veum mener det er sannsynlig at det fremdeles lever nordmenn som kan være krigsforbrytere.

(NTB)