Ukraina-krigen:

«Nazi-løgnen»: - År med propaganda

Vladimir Putin begrunner invasjonen av Ukraina med et påstått behov for å «avnazifisere» Ukraina. Løgnen har dype historiske røtter - og bakgrunn i årevis med russisk propaganda, ifølge ukrainsk ekspert.

ADVARER: Ukrainas president med krystallklar advarsel til de som invaderer Ukraina. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Vladimir Putin startet invasjonen av Ukraina torsdag 24. februar, begrunnet han det med at han ville «avmilitarisere og avnazifisere Ukraina».

Påstanden har blitt gjentatt mange ganger - blant annet i FNs sikkerhetsråd, og seinest i Putins TV-sendte tale torsdag kveld norsk tid.

Men hvor kommer påstanden om at ukrainerne er nazister fra?

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj - som selv er jødisk, og har familiemedlemmer som ble drept under holocaust - har avvist og fordømt nazisme-anklagene på det sterkeste.

At det er fascister og nazister som bekjempes i Ukraina, klinger godt i russeres ører. Russland led store tap da de var med og nedkjempet Hitlers Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig.

Putins kritikere, ifølge The Washington Post, anklager ham for å utnytte disse traumene, dypt forankret i den russiske folkesjela, og vrir historien for å passe egne interesser.

I dette narrativet anerkjente aldri Vesten og USA Sovjetunionens innsats, og snudde dem ryggen med å opprette Nato i 1949.

- Rettferdiggjør krig

Det russiske narrativet om ukrainsk «nazisme» har historiske røtter som strekker seg tilbake til lenge før krigen, ifølge ukrainske Vitalii Rybak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer