Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nazi-metoder» i Bosnia-valget

- Her ville Joseph Goebbels ikke hatt mye å lære. Slik beskriver den norske dommeren Finn Lynghjem propagandametodene som brukes av krigsforbryteren Radovan Karadzics våpendragere foran parlamentsvalget som finner sted i Republika Srpska i dag og i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne lederen for OSSEs spesielle appellkommisjon som overvåker valgene i Bosnia, nøler ikke med å bruke sterke ord.

- Hjernevaskingen som Karadzic-fraksjonen og deres parti SDS driver overfor serberne som bor i den østlige delen av Republika Srpska, minner om propagandaen fra Nazi-Tyskland, sier han til Dagbladet.

Ubønnhørlig

Nå har Lynghjem og kommisjonen erklært en kompromissløs krig mot propagandaen som Karadzic selv og hans trofaste allierte, Momcilo Krajisnik, står bak.

I et brev til SDS-formannen Aleksa Buha krever Lynghjem at plakatene som partiet har hengt opp av krigsforbrytertiltalte Karadzic skal fjernes. Så lenge det ikke skjer, blir SDS-kandidater ubønnhørlig strøket fra partiets valgliste.
I går formiddag ble kandidat nummer to, fire og seks på SDS-lista strøket.

- Hver dag uten at alle plakatene er borte, vil to nye navn bli strøket, varsler Lynghjem. Nummer en på lista er Buha selv. Han overtok som partisjef i SDS da Karadzic offisielt trakk seg fra alle politiske verv i fjor.

Seier

Da ultimatumet løp ut klokka 17.00 i går, hadde Lynghjem mottatt flere meldinger som tydet på at ultranasjonalistene blant de bosniske serberne var i ferd med å bøye av.

- Jeg har fått brev fra lokale SDS-ledere som forsikrer at Karadzic-plakatene vil bli tatt ned, sier Lynghjem.

Plakatene er delvis de samme som ble hengt opp foran kommunevalgene i Bosnia i september. Delvis dreier det som om store mengder nyproduserte plakater med bilde av Karadzic og påskriften «Don't touch him» («Ikke rør ham»).
- Det er ikke tvil om at plakatkampanjen er organisert fra toppen i SDS, sier Lynghjem.

Sporene går direkte til Radovan Karadzic. Alle rykter om at han har gjemt seg i Montenegro, Serbia eller i utlandet holder ikke stikk, blir det understreket overfor Dagbladet.

Karadzic bor fortsatt for det meste i huset sitt i Pale, omgitt av en hær av lojale politifolk. Et amerikansk Apache-helikopter henger ofte over huset, men det blir ikke gjort noe forsøk på å arrestere ham før valget er avgjort.

Frykt

Karadzic har også tre- fire andre boliger som han disponerer i Pale-området. Der holder han regelmessige møter med Krajisnik og andre SDS-ledere. Krajisnik forsøkte i september å styrte Biljana Plavsic som president i Republika Srpska.

Dommer Finn Lynghjem frykter at Karadzic-fløyens grep fortsatt er så sterkt at SDS vil slå Plavsics Det serbiske folkeparti (SNS), trass i utlandets sterke støtte til presidenten.

Det er ventet at Det serbiske radikale parti (SRS), som styres av den ekstremistiske serbiske presidentkandidaten Vojislav Seselj, vil få stor oppslutning. Dette kan bety at SRS og SDS danner regjering sammen. Dette er det verst tenkelige alternativet for alle som håper på fred i Bosnia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!