«Nazi-metoder» i Bosnia-valget

- Her ville Joseph Goebbels ikke hatt mye å lære. Slik beskriver den norske dommeren Finn Lynghjem propagandametodene som brukes av krigsforbryteren Radovan Karadzics våpendragere foran parlamentsvalget som finner sted i Republika Srpska i dag og i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den erfarne lederen for OSSEs spesielle appellkommisjon som overvåker valgene i Bosnia, nøler ikke med å bruke sterke ord.

- Hjernevaskingen som Karadzic-fraksjonen og deres parti SDS driver overfor serberne som bor i den østlige delen av Republika Srpska, minner om propagandaen fra Nazi-Tyskland, sier han til Dagbladet.

Ubønnhørlig

Nå har Lynghjem og kommisjonen erklært en kompromissløs krig mot propagandaen som Karadzic selv og hans trofaste allierte, Momcilo Krajisnik, står bak.

I et brev til SDS-formannen Aleksa Buha krever Lynghjem at plakatene som partiet har hengt opp av krigsforbrytertiltalte Karadzic skal fjernes. Så lenge det ikke skjer, blir SDS-kandidater ubønnhørlig strøket fra partiets valgliste. I går formiddag ble kandidat nummer to, fire og seks på SDS-lista strøket.

- Hver dag uten at alle plakatene er borte, vil to nye navn bli strøket, varsler Lynghjem. Nummer en på lista er Buha selv. Han overtok som partisjef i SDS da Karadzic offisielt trakk seg fra alle politiske verv i fjor.

Seier

Da ultimatumet løp ut klokka 17.00 i går, hadde Lynghjem mottatt flere meldinger som tydet på at ultranasjonalistene blant de bosniske serberne var i ferd med å bøye av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer