Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazi-oppkalt skip endrer navn etter massiv kritikk

- Det var aldri vår intensjon å støte noen.

VERDENS STØRSTE:  Den gigantiske farkosten fikk først navnet «Pieter Schelte». Men etter å ha høstet massiv kritikk for navnevalget, har selskapet nå valgt å endre det til «Pioneering Spirit». Foto: AFP PHOTO / ANP / RAM VAN DER BIEZEN
VERDENS STØRSTE: Den gigantiske farkosten fikk først navnet «Pieter Schelte». Men etter å ha høstet massiv kritikk for navnevalget, har selskapet nå valgt å endre det til «Pioneering Spirit». Foto: AFP PHOTO / ANP / RAM VAN DER BIEZEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Navnet på verdens største skip, «Pieter Schelte», har vakt skarpe reaksjoner. Skipet ble nemlig oppkalt etter den nederlanske Waffen-SS-offiseren Pieter Schelte.

Det var sønnen, Edward Heerema, som ga båten navnet. Hereema eier selskapet Allseas, som igjen eier og opererer fartøyet.

Jødiske, israelske og holocaust-organisasjoner verden over har i flere år protestert mot navnevalget. Nå opplyser selskapet at de endrer navnet på skipet.

- Det var aldri vår intensjon å støte noen, sier Allseas i en pressemelding, ifølge avisa The Guardian.

- Det riktige å gjøre Det nye navnet på skipet blir «Pioneering Spirit», ifølge World Maritime News. Lederen i Cidi, en organisasjon som overvåker antisemittisme i Nederland, sier hun er glad for avgjørelsen.

- Det var det riktige å gjøre. Det er bare synd at det tok ti år for eieren å se at navnet var upassende, sier Esther Voet til Financial Times.

Ifølge sønnen Edward Heerema var det ikke farens nazibakgrunn, men hans store prestasjoner innen marin teknikk etter krigen gjorde ham fortjent til å få navnet sitt preget på verdens største skip.

- Krigsfortida til Pieter Schelte Hereema er fortsatt vond og vanskelig for hans familie, og for mange andre. Edward har uttrykkelig tatt avstand fra farens sympatier under andre verdenskrig. Navnet på fartøyet reflekterer hva Pieter Schelte Heerema uttrettet på det tekniske området, som har vært av stor betydning for utviklingen av olje- og gassproduksjonen fram til den dag i dag, uttalte Allseas i et brev signert Edward Heerema, gjengitt av Offshore Energy Today.

Navnevalget har også høstet kritikk her hjemme. Skipet kommer til Norge i sommer.

- Jeg reagerer sterkt på dette. Og det gjør alle som kjenner til SS og det utryddelsesinfernoet de sto for. Denne mannen var en av Himmlers mest betrodde menn i Nederland, sa seniorforsker Terje Emberland ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) til Dagbladet i slutten av januar.

Dømt for krigsforbrytelser Før krigen var Pieter Schelte Heerama, som hans fulle navn var, medlem av et lite fascistparti før krigen. Han oppholdt seg i Venezuela da krigen brøt ut, og vendte hjem for å verve seg til SS. Dette ifølge opplysninger det nederlandske instituttet for krigs-, holocaust- og folkemordstudier (NIOD) har samlet om ham.

Schelte kjempet ved østfronten for Wehrmacht, men ble kalt tilbake for å jobbe for SS i de okkuperte områdene i øst. Da krigen begynte å gå dårlig for tyskerne, ble han med i en motstandsgruppe og havnet etter hvert i Sveits.

Etter krigen ble han pågrepet og dømt til tre års fengsel for krigsforbrytelser. Men han slapp ut etter kort tid. Begrunnelsen for dette var «veldig viktig» arbeid for motstandsbevegelsen i perioden august 1943 til mars 1944.

Instituttet påpeker likevel at Schelte ikke var noen passiv nazist, men en prominent SS-offiser, ifølge USA Today.

«Den tyske rase er en rollemodell. Den jødiske rasen er til sammenlikning som parasitter ... derfor må jødespørsmålet løses i alle ariske land», skal han ha sagt i en tale han holdt i 1941.

Skal fjerne Yme-plattformdekket Om det er verdens største skip kommer an på hvordan man måler det, og det er derfor en omstridt tittel. Men skipet er verdens største målt etter vannfortrengning, bredde og bruttotonnasje, ifølge Teknisk Ukeblad.

Tidligere «Pieter Schelte», nå «Pioneering Spirit», er 382 meter langt og 124 meter bredt. Foran er skroget delt i to, med to bauger og et mellomrom mellom dem på 59 meter. Deplasementet er på 900 000 tonn, og volumet på 403 342 bruttotonn. Åtte dieselgeneratorer leverer totalt 95 MW til 12 thrustere, og toppfarten er på 14 knop.

Skipet kommer til Norge for å fjerne Yme-plattformdekket i Nordsjøen og frakte det til skroting, skriver Teknisk Ukeblad.

I fjor sommer ble spesialskipet sjøtestet utenfor Daewoo-verftet i Okpo i Sør-Korea. I januar i år ankom båten Rotterdam for å få plass det siste av utrustning.

SS-OFFISER:   Pieter Schelte Heerema var en nederlandsk fascist som vervet seg til Waffen SS under krigen. Så skiftet han side og ble motstandsmann, men ble likevel dømt til tre års fengsel for krigsforbrytelser etter krigen. Foto: NIOD
SS-OFFISER: Pieter Schelte Heerema var en nederlandsk fascist som vervet seg til Waffen SS under krigen. Så skiftet han side og ble motstandsmann, men ble likevel dømt til tre års fengsel for krigsforbrytelser etter krigen. Foto: NIOD Vis mer