Stakk av fra egen rettssak:

Nazi-sekretær (96) fanget: - Medvirket til 11 412 drap

Rømte fra sykehjemmet for å slippe å møte i retten - nå er hun fanget, og må stå til rette for tiltalen.

BLE FANGET: Den 96 år gamle kvinnen må nå stå til rette for tiltalen, som lyder på medvirkning til drap på hele 11 412 fanger. Foto: AP / Scanpix
BLE FANGET: Den 96 år gamle kvinnen må nå stå til rette for tiltalen, som lyder på medvirkning til drap på hele 11 412 fanger. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Publisert

En 96 år gammel kvinne som jobbet som sekretær i en konsentrasjonsleir i det tyske naziregimet under annen verdenskrig, måtte tirsdag møte i retten i Tyskland.

Hun er tiltalt for medvirkning til drapene på 11 412 fanger, samt medvirkning til forsøk på drap i 18 tilfeller, skriver The Guardian.

Rømte fra eldrehjemmet

Kvinnen skulle egentlig møte i retten i slutten av september, men hun møtte ikke opp. Det viste seg at kvinnen hadde rømt fra eldrehjemmet hun bodde i Hamburg.

Kvinnen skal ha tatt en taxi, og dratt i retning av en T-banestasjon.

ETTERLYST: En betjent i retten sjekker klokka mens han venter på den tiltalte kvinnen. Hun møtte ikke opp i retten i slutten av september, og ble etterlyst. Foto: AFP
ETTERLYST: En betjent i retten sjekker klokka mens han venter på den tiltalte kvinnen. Hun møtte ikke opp i retten i slutten av september, og ble etterlyst. Foto: AFP Vis mer

Få timer seinere ble hun imidlertid pågrepet og satt i arresten i fem dager, før hun fikk en elektronisk fotlenke.

Ungdomsdomstol

Fordi hun var 18 år da hun begynte å jobbe i Stuffhof konsentrasjonsleir i det naziokkuperte Polen, går saken hennes for retten i en domstol for mindreårige.

Ifølge Reuters jobbet kvinnen i konsentrasjonsleiren fra 1943 til 1945. Mellom 1939 og 1945 døde minst 65 000 mennesker i leiren, i hovedsak på grunn av gasskamrene, sult og sykdom.

Da rettssaken begynte tirsdag denne uka, ble kvinnen dyttet inn i retten i rullestol. Hun hadde trukket et silkeskjerf over hodet, hadde på seg solbriller og en ansiktsmaske for å skjule fjeset sitt.

I retten tok hun imidlertid av skjerfet i en kort stund, for å vise retten ansiktet sitt.

- Ikke personlig skyldig

Bortsett fra å bekrefte hva hun heter og hvor hun bor, samt opplyse dem om at hennes ektemann er død, ville hun ikke svare på rettens spørsmål. Det opplyser hennes advokat til The Guardian.

ØSTERSJØEN: Dykkere mener de kan ha løst et 75 år gammelt mysterium, etter å ha funnet vraket av et tysk nazi-skip. Video: Celina Morken Vis mer

Advokaten leste imidlertid opp en uttalelse på vegne av 96-åringen:

- Hun fornekter ikke forbrytelsene som fant sted under Shoah (Holocaust). Hun fornekter heller ikke de grusomme handlingene som fant sted, som igjen har blitt gjort klart for oss alle i tiltalen. Hun avviser bare anklagene som denne rettssaken omhandler, at hun var personlig skyldig i en forbrytelse.

Den tiltalte kvinnen arbeidet som stenograf og sekretær for lederen i konsentrasjonsleiren Stutthof, Paul Werner Hoppe.

- Medvirket til drap

Påtalemyndigheten mener at hun i sin administrative rolle «medvirket til hele drapsoperasjonen» i konsentrasjonsleiren.

NAZIST-BY: Byen Wüensdorf i Tyskland har vært hovedkvarter for nazistene og for soldater fra Sovjetunionen. Slik ser det ut nå. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant annet hadde hun tilgang til transportlister med navn på fanger som skulle sendes til Auschwitz for å bli drept. Hun tok også imot ordre fra Hoppe, og hadde ansvar for hans korrespondanse.

Påtalemyndigheten mener at hun må ha «vært klar over alt som skjedde» i konsentrasjonsleiren, fordi hun satt i en nøkkelposisjon i administrasjonen, og fordi leiren ikke var spesielt stor.

De mener at hun må ha bevitnet og overhørt kommunikasjon knyttet til henrettelsene. Ikke minst mener påtalemyndigheten at lydene og luktene som fulgte etter at henrettelser fant sted i gasskamre, gjorde at det ville ha vært umulig for kvinnen å ikke vite hva det var som foregikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer