Nazi-slavene blir dyre for Tyskland

PRAHA (Dagbladet): Volkswagen, Siemens, Ford, I.G. Farben og andre tyske industrikonsern tjente milliardformuer på å utnytte slaver og tvangsarbeidere under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå truer striden om erstatning til de gjenlevende ofrene med å utløse antityske boikottaksjoner i USA.

I Tyskland vokser de antisemittiske holdningene, viser undersøkelser.

- Bildet av Tyskland er i ferd med å endre seg i USA. Dersom det ikke oppnås rask enighet om erstatningsfondet for slaver og tvangsarbeidere, kan det få enorme skadevirkninger for Tysklands omdømme og for de tysk-amerikanske forbindelsene. Jeg tror ikke alle er klar over hvor alvorlige skadene kan bli.

Dette skriver den tyske ambassadøren i Washington, Jürgen Chrobog, i en seks siders fortrolig rapport til utenriksdepartementet i Berlin. Rapporten lekket i går ut i München-avisa Süddeutsche Zeitung.

Resultatløst

Ambassadøren advarer mot at det kan bli organisert boikottaksjoner mot tyske firmaer og eksport dersom det ikke blir oppnådd enighet om slavefondet før nyttår. Den tyske eksporten til USA beløper seg til over 420 mrd. kroner i året.

Forhandlingene mellom ofrenes advokater og representanter for den tyske regjering og industri endte resultatløst tidligere i uka, etter at Tyskland hadde økt sitt tilbud til åtte milliarder mark (33,6 milliarder kroner). Tysk industri skal bidra med fem milliarder mark, staten med resten.

Ofrenes advokater har krevd 20 milliarder mark, men tysk industri avviser å strekke seg lenger. Til sammen 2,3 millioner slaver og tvangsarbeidere fra andre verdenskrig er fortsatt i live. Bare i Polen lever 220000 som ble tvunget til å arbeide på tyske gårdsbruk.

Ikke-jøder

Fondet skal fordeles med 40 prosent på 233000 tidligere slaver og like mye på tvangsarbeidere. De resterende 20 prosent skal gå til mennesker som ble plyndret for eiendom av nazistene, fanger som ble utsatt for medisinske eksperimenter og til utdanningsprogrammer.

- To tredjedeler av ofrene som det kreves erstatning for, er ikke-jøder. Dette understreker Elan Steinberg, som er direktør i den jødiske verdenskongressen.

Den tyske avisa Die Welt offentliggjorde i går en undersøkelse som viser at anti-semittiske holdninger vokser i Tyskland. Bare 57 prosent av de spurte avviste uttalelsen om at «jødenes innflytelse er for stor». Bare 59 prosent sa nei til en uttalelse om at «jøder passer ikke sammen med oss fordi det er noe eiendommelig ved dem». Spesielt i det tidligere DDR er de anti-semittiske holdningene utbredt.

Die Welt konkluderer med at tautrekkingen om slavefondet har bidratt til å vekke til live anti-semittismen.

-GLEM ALDRI: Hans Frankental (t.h.), en av nazistenes slavearbeidere og andre demonstranter minner aksjeeierne i det tyske firmaet I. G. Farben om dets virksomhet under krigen.