TILSTÅR PÅ DVD: Beate Z., Uwe W. og Uwe M., som skal ha tilhørt et kjent nazimiljø i Jena. Likevel fikk de operere fritt. Foto: AP/Scanpix
TILSTÅR PÅ DVD: Beate Z., Uwe W. og Uwe M., som skal ha tilhørt et kjent nazimiljø i Jena. Likevel fikk de operere fritt. Foto: AP/ScanpixVis mer

Nazi-trio tilsto seriedrap på ukjent DVD

Hadde minst ti brutale drap på samvittigheten. På en etterlatt film truer de med at terroren vil fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): I ruinene av huset som Beate Zschäpe (36) sprengte få minutter etter at Uwe Bohnhardt (34) og Uwe Mundlos (38) hadde begått selvmord, er det funnet fem ulike dvd-er. Fire inneholder opptak fra en lang rekke av de kriminelle aktivitetene som banden åpenbart har drevet siden begynnelsen av 90-tallet.

Filmet seg selv En reporter fra Der Spiegel har åpenbart fått se deler av materialet, som blant annet viser likene av tre av de ni tyrkiske kioskeierne som i åra 2000 til 2006 ble skutt ned og drept i ulike tyske byer. Det skal også foreligge opptak fra en lang rekke bankoverfall.

Terroristene filmet dessuten seg selv under klargjøringen av ei splintbombe som 9. juni 2004 ble detonert i ei travel tyrkiskdominert  handlegate i Köln. 22 mennesker ble til dels alvorlig skadd.

Gjerningsmennene gjorde også opptak — da de i 2000 — sprengte ei bombe ved en holdeplass hvor ni beboere fra et jødisk  innvandrersentrum ble såret.

Truer De fire dvd-ene var allerede pakket i konvolutter til flere tyske medier — og også til islamske foreninger. Planen må ha vært å postlegge
sendingene i umiddelbart framtid. Det er helt uvisst hvorfor banden ville avsløre seg selv.

I en 15 minutter lang film skal Uwe Mundlos og Uwe Bohnhardt skryte høylytt av sine kriminelle handlinger. De hevder at de tilhører en organisasjon som kalles «Nasjonalsosialistisk Undergrunn».

Dette — påstår de — er «et nettverk av kamerater med gjerninger som utgangspunkt framfor ord».

Ett av kravene deres skal ha vært å gi nynazister fri adgang til å utbre seg i massemediene.

Støttespillere Avisa Tagesspiegel skriver i dag at politiet har funnet bevis i brannruinene for at flere aktive nazister har hjulpet trioen med pass og  anskaffelse av biler i løpet av åra under jorda. Etterforskerne antar at de tre kan ha tilbrakt perioder i Sør-Amerika og Øst-Europa.

Trioen hadde gjennomført et mislykket attentat mot det lokale teateret i Jena, da de i 1998 valgte å gå under jorda. Under ransaking av leiligheten deres ble det avdekket et stort bombelaboratorium. Allerede den gangen ble de skumlet om at en eller flere av de tre hadde hatt tette kontakter til etterretningstjenesten.

Selvmord To timer etter at Uwe Bohnhardt og Uwe Munlos på fredag ranet en bank i Eisenach og kom seg unna med 600 000 kroner, ble de — i henhold til den offisielle forklaringen — oppdaget i en bobil parkert like utenfor sentrum.

MISTET LIVET: Øverst f.v. Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru og Habil Kilic, og nede f.v.Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides and Mehmet Kubasik ble drept av nazigrupperingen. Foto: AFP/Scanpix
MISTET LIVET: Øverst f.v. Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru og Habil Kilic, og nede f.v.Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides and Mehmet Kubasik ble drept av nazigrupperingen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Da politiet nærmet seg vogna, skal de ha hørt to skudd. I den brennende bilen fant politifolkene likene av de to mennene, samt  tjenesterevolveren til en ung politikvinne som de for fire år siden drepte i Heilbronn.

Nazikollektiv De to har i hvert fall de fire siste årene bodd sammen med Beate Zschäpe i halvparten av en tomannsbolig i Zwickau. Rett etter at de to var døde — i en bobil 18 mil unna — kom hun til naboen og ba ham passe på kattene. Få minutter etter at hun hadde forlatt hjemmet,
gikk hele huset i lufta med et brak.

Etterforskerne har de siste dagene plukket fram store mengder bevismidler fra ruinene.

- Dette er en skandale, sier Hajo Funke, som er spesialist på tysk nynazisme og professor i statsvitenskap ved Freie Universitet Berlin.

- Enten har sikkerhetstjenesten sovet på en måte som må oppfattes som kriminell. Eller så har de holdt hånda over gjerningsmennene.

Mange spørsmål er allerede åpenbare: Er det korrekt at de to nazistene virkelig skjøt seg selv? Og var det virkelig kvinnen som sprengte
hjemmet deres?

Zschäpe tier Professor Funke anslår antallet aktive tyske nynazister i Tyskland til å ligge omkring 10 000.

- Det omfattende og sterke miljøet i delstaten Thüringen — og spesielt i byen Jena — har vært kjent i et par årtier, uten at verken delstatsmyndigheter eller forbundsregjeringa har sett grunn til å gripe inn. Nazitrioen må ha hatt mange og sterke støttespillere i  nærmiljøet — ellers ville de umulig ha vært i stand til å leve under jorda i 13 lange år, sier Hajo Funke.

Beate Zschäpe meldte seg selv for politiet i Jena på fredag ettermiddag. Hun har til nå nektet å opplyse annet enn navn og  fødselsdato.

ETTERFORSKER: Krimteknikere undersøker restene av huset i Zwickau etter eksplosjonen. Foto: AFP/Scanpix
ETTERFORSKER: Krimteknikere undersøker restene av huset i Zwickau etter eksplosjonen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
BEVISMATERIALE: Beate Zschäpe skal ha overlatt kattene sine til naboen, før hun forlot huset i Zwickau som like etterpå gikk i lufta. Etterforskerne har de siste dagene plukket fram store mengder bevismidler fra ruinene. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS CRIME LAW)
BEVISMATERIALE: Beate Zschäpe skal ha overlatt kattene sine til naboen, før hun forlot huset i Zwickau som like etterpå gikk i lufta. Etterforskerne har de siste dagene plukket fram store mengder bevismidler fra ruinene. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS CRIME LAW) Vis mer