Du leser nå Dagbladet Pluss

Nazister

Naziarkeologer jaktet på verdens eldste sivilisasjon i Norge: SS-forsker påstod at helleristninger inneholdt unikt materiale

Da han fikk se en helleristningen, falt han på kne i ærbødighet. Mente det var det viktigste symbolet på den ur-germanske sivilisasjonen og religionen.

SS-ARKEOLOGER: Heinrich Himmler  og andre SS-topper leter etter fortiden i et steinbrudd. Foto: Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz<div><br></div>
SS-ARKEOLOGER: Heinrich Himmler og andre SS-topper leter etter fortiden i et steinbrudd. Foto: Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adolf Hitler kunne ikke forstå SS-lederen Heinrich Himmlers begeistring for arkeologi:

«Er det nødvendig å minne hele verden på at vi ikke har noen fortid? Det er ille nok av romerne bygde monumenter, mens vi tyskere bodd i jordhuler. Men nå graver Himmler opp disse jordhyttene og jubler hver gang han finner et potteskår!»

Himmler på sin side mente at arkeologi var avgjørende for nazistenes verdensherredømme: «Et folk som ikke kjenner sin fortid, har heller ingen framtid!»

Etter hvert klarte Himmler å overbevise føreren om at arkeologi var god propaganda. Slik kunne man bevise at den ariske eller germanske rasen alltid hadde vært den overlegne.

Kunne alltids forfalske dem

Og dersom man ikke fant beviser, kunne man alltids forfalske dem. Derfor grunnla Himmler instituttet SS Ahnenerbe i 1935. Det offisielle formålet var å forske på den germanske rasens arkeologi, kultur og historie.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.