Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nazibruden» bryter stillheten

Nekter for å ha hatt del i de ti drapene og beskriver egen situasjon som et «uløselig problem».

-TERRORISTER: Ifølge tiltalten står denne trioen, (f.v.) Uwe Mundlos, Beate Zschäpe og Uwe Böhnhard, bak en rekke nynazistisk motiverte drap. Tschäpe er den eneste gjenlevende. Foto: Bundeskriminalamt / NTB Scanpix
-TERRORISTER: Ifølge tiltalten står denne trioen, (f.v.) Uwe Mundlos, Beate Zschäpe og Uwe Böhnhard, bak en rekke nynazistisk motiverte drap. Tschäpe er den eneste gjenlevende. Foto: Bundeskriminalamt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrormistenkte Beate Zschäpe bryter den selvpålagte tausheten to og et halvt år etter at rettssaken mot henne startet, skriver NBC.

Ti drap Beate Zschäpe er den eneste gjenlevende av gruppa som både er blitt kalt Braune Armee Fraktion og NSU (Nasjonalsosialistisk Undergrunn). 

Gruppa var en nynazistisk celle som skal ha drept åtte tyrkere, en greker og en politikvinne gjennom en periode på sju år.

To av gruppas medlemmer, Uwe Mundlos og Uwe Böhnhard ble omringet av store politistyrker, etter å ha søkt tilflukt i bobilen etter et ran i Eisenach i 2011.  Før de kunne pågripes, ble den ene skutt av den andre, som deretter begikk selvmord.  

Siden rettssaken startet i mai 2013, har Zschäpe konsekvent nektet å forklare seg eller svare på spørsmål - ut over å erklære seg «ikke skyldig».  

53 siders uttalelse Nå har den mistenkte terroristen endret taktikk. Onsdag leste advokaten hennes, Mathias Grasel, opp Zschäpes 53 sider lange uttalelse. 

Der benekter Zschäpe, som har blitt døpt «nazibruden» av tyske medier, å ha tatt del i drapene og sier at hun fikk kjennskap til dem først etter at ugjerningene fant sted.

Hun nekter også for å ha vært medlem i NSU.

- Jeg var verken med på forberedelsene eller utføringen, sier hun i erklæringen, der det også går fram at hun følte seg «moralsk skyldig» siden hun ikke kunne forhindre drapene. 

I forhold med begge Zschäpe var i et  forhold med Mundlos da hun var i tenårene. Seinere ble det slutt mellom de to og hun ble sammen med Böhnhardt. 

ÅTTE AV OFRENE: Øverst f.v.: Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru, Habil Kilic, Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides og Mehmet Kubasik. Foto: AFP / NTB scanpix
ÅTTE AV OFRENE: Øverst f.v.: Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru, Habil Kilic, Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides og Mehmet Kubasik. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

De bodde sammen alle tre. Zschäpe sier de to mennene truet med å ta livet av seg dersom hun gikk til politiet. Hun beskriver situasjonen som et «uløselig problem».

- Hvis jeg gikk til politiet ville jeg ha dødsfallene til de eneste personene jeg brydde meg om, bortsett fra bestemoren min, på samvittigheten. 

Zschäpe sier også at hun ikke var sterk nok til å bryte ut og at hun var avhengig av de andre økonomisk. Hun forteller også at hun distraherte seg selv ved å spille dataspill og drikke opp til fire flasker musserende om dagen.

- Det sto veldig klart for meg at jeg ikke kunne returnere til et normalt liv. De trengte ikke meg - jeg trengte dem. 

Risikerer livstidsdom 40-åringen innrømmer å ha vært med på å lage bomber, men sier at hun ikke var klar over at de var ekte, ifølge The Telegraph.

Hun innrømmer også at det var hun som tente på gruppas siste skjulested i Zwickau, øst i Tyskland.

I RETTEN: Beate Zschäpe fotografert i retten i juli i år. Rettssaken mot henne har pågått i over to år. Foto: ANDREAS GEBERT/dpa
I RETTEN: Beate Zschäpe fotografert i retten i juli i år. Rettssaken mot henne har pågått i over to år. Foto: ANDREAS GEBERT/dpa Vis mer

Hun ble arrestert i 2011 og rettssaken mot henne har pågått i to og et halvt år. Zschäpe er tiltalt for å ha finansiert en terroristorganisasjon, for å ha vært involvert i ti drap, for å ha vært delaktig i to bombeangrep  og for å ødelegge bevis. I tillegg til henne er fire personer tiltalt for å ha gitt støtte til NSU eller medvirket til drapene

Blir hun dømt risikerer hun livstidsdom.

Pårørende beskriver Zschäpes uttalelse som «en vits». Flere gir uttrykk for at de ikke tror et sekund på forklaringen hennes.

Breivik-kontakt Kvinnen som nå står for retten i Tyskland blir sett opp til av Norges verste massemorder. Anders Behring Breiviks forsvarer Tord Jordet har bekreftet overfor Dagbladet at massemorderen har sendt brev både til Beate Zschäpe og svenske Peter Mangs.

I politiavhør forklarte Breivik at han ville innlemme Beate Zschäpe - og den svenske drapsmannen Mangs - i sin påståtte organisasjon. Den ifølge politiet innbilte organisasjonen ble først nevnt da Breivik ringte nødnummeret fra Utøya og hevdet han ville overgi seg.

Zschäpe skal ha satt lite pris på henvendelsen fra Breivik

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media