Nazidokumentasjon om Silvias far

Under krigen laget fabrikken til dronning Silvias far deler til stridsvogner og gassmasker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Expressen traff Walther Sommerlath, Silvias far, i forbindelse med kongeparets bryllup i 1976, benektet han at han hadde vært medlem av nazistpartiet. I dag kan imidlertid avisa dokumentere at Sommerlath var medlem av NSDAP og at han aldri meldte seg ut av partiet.

Dronningens far døde i 1990.

Det er avisa Arbetaren som har tatt kontakt med det tyske riksarkivet og spurt om Sommerlath var å finne i de gamle naziarkivenes medlemsregister. Av medlemskortet framgår det at han ble født i Heidelberg 22. januar 1901 og at han da han meldte seg inn bodde i Brasil.

Medlemsnummeret var 3592030, og han meldte seg inn i 1934.

Sveiset for Hitler

Mens han bodde i Brasil tilhørte han nazipartiets utenlandsorganisasjon, NSDAP/AO, som på slutten av 1933 var under Adolf Hitlers stedfortreder Rudolf Hess.

Stålbedriften Sommerlath arbeidet for i Brasil støttet den nazistiske propagandaen blant annet gjennom annonser i partipressen. I 1938 flyttet han hjem til Tyskland, og året etter ble han eier av en fabrikk i Völklingen, som ifølge han selv ble bombet av de allierte i 1943.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer