Nazidokumentasjon om Silvias far

Under krigen laget fabrikken til dronning Silvias far deler til stridsvogner og gassmasker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Expressen traff Walther Sommerlath, Silvias far, i forbindelse med kongeparets bryllup i 1976, benektet han at han hadde vært medlem av nazistpartiet. I dag kan imidlertid avisa dokumentere at Sommerlath var medlem av NSDAP og at han aldri meldte seg ut av partiet.

Dronningens far døde i 1990.

Det er avisa Arbetaren som har tatt kontakt med det tyske riksarkivet og spurt om Sommerlath var å finne i de gamle naziarkivenes medlemsregister. Av medlemskortet framgår det at han ble født i Heidelberg 22. januar 1901 og at han da han meldte seg inn bodde i Brasil.

Medlemsnummeret var 3592030, og han meldte seg inn i 1934.

Sveiset for Hitler

Mens han bodde i Brasil tilhørte han nazipartiets utenlandsorganisasjon, NSDAP/AO, som på slutten av 1933 var under Adolf Hitlers stedfortreder Rudolf Hess.

Stålbedriften Sommerlath arbeidet for i Brasil støttet den nazistiske propagandaen blant annet gjennom annonser i partipressen. I 1938 flyttet han hjem til Tyskland, og året etter ble han eier av en fabrikk i Völklingen, som ifølge han selv ble bombet av de allierte i 1943.

Verkstedet bidro til krigsproduksjonen og laget blant annet deler til panservogner og gassmasker, skriver Expressen.

Da fabrikken ble bombet flyttet familien tilbake til Heidelberg. I 1947 flyttet de igjen til Brasil, før de ti år senere vendte tilbake til Tyskland for godt.

- Ingen kommentar

Det svenske slottet påstår ikke at informasjonen om dronningens far er feilaktig, men vil ikke delta i diskusjonen.

- Dronningens far har aldri vært en del av den svenske kongefamilien og derfor har jeg ingen kommentar, sier informasjonssjef Elisabeth Tarras Wahlberg.

  • Slottet fakser i dag reportasjen i Arbetaren til Silvia som for tiden befinner seg på Öland. Hun ble født i 1943 og var kun to år gammel da Hitlers nazistiske styre brøt sammen.
DATTER AV NAZIMEDLEM: Faren til dronning Silvia meldte seg aldri ut av NSDAP.