Nazidokumenter frigis

Israel har bestemt seg for å frigi memoarene nazi-forbryteren Adolf Eichmann skrev i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 1300 sidene skrev han i Israels fengsel i 1961, mens han ventet på dommen. Det er nå nærmere 40 år siden Eichmann ble hengt i den eneste henrettelsen i Israels historie for krigsforbrytelser. Eichmann er kjent som «dødens tekniker».

Manuskriptet ble skrevet primært med tanke på rettssaken Eichmann var inne i, sekundært for publikasjon. Og etter nærmere 40 år i Israels statsarkiv ble Eichmanns memoarer i formiddag tilgjengelig for alle interesserte, skriver avisen Jerusalem Post.

Dokumentene som omhandler massemordene av jøder under den andre verdenskrig er håndskrevet på tysk. Når statsadvokat Elyakim Rubinstein søndag kveld besluttet å frigi dokumentene, var det for at de skal brukes som bevis i en pågående engelsk rettssak. Den kontroversielle historikeren David Irving har satt i gang en sak mange jøder frykter vil sette selve historien om Holocaust på prøve. Irving saksøker forfatteren av en bok som beskriver historikeren som «en farlig talsmann for de som hevder Holocaust aldri fant sted».

Irving uttalte nylig overfor nyhetsbyrået Reuters at Auschwitz-konsentrasjonsleiren var et slags «Disneyland» bygget av polske kommunister etter den andre verdenskrig for å trekke til seg turister.