Nazidømte Erich Priebke (100) død

Var livstidsdømt for massakre på 335 sivile.

DØMT FOR MASSAKRE: Erich Priebke skjulte seg i mange år i Sør-Amerika, men ble til slutt oppsporet og utlevert til Italia, der han ble dømt for å ha deltatt i en massakre på 335 sivile italienere under krigen. Her fra rettssaken i 1995. Foto: DOMENICO STINELLIS / AP / NTB SCANPIX
DØMT FOR MASSAKRE: Erich Priebke skjulte seg i mange år i Sør-Amerika, men ble til slutt oppsporet og utlevert til Italia, der han ble dømt for å ha deltatt i en massakre på 335 sivile italienere under krigen. Her fra rettssaken i 1995. Foto: DOMENICO STINELLIS / AP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere tyske SS-offiseren og livstidsdømte Erich Priebke er død, 100 år gammel, opplyser hans advokat.

Priebke døde i Roma fredag.

- Han etterlater seg et skriftlig intervju og en video, et menneskelig og politisk testamente, sier advokat Paolo Giachini.

Priebke ble utlevert fra Argentina til Italia i 1995. I 1998 ble han funnet skyldig i å ha deltatt i massakren på 335 sivile italienere utenfor Roma i 1944, og dømt til fengsel på livstid. Blant dødsofrene for massakren han ledet, var mange jøder.

Etter andre verdenskrigs slutt greide Priebke å rømme til Sør-Amerika, der han i mange år levde ubemerket som pølseforhandler. I 1994 greide amerikanske fjernsynsfolk å oppspore ham, og året etter ble han utlevert til Italia.

På grunn av sin høye alder ble Priebke satt i husarrest, som han slapp ut fra i 2007. Løslatelsen høstet stor kritikk, blant annet fra det jødiske samfunnet.

Riccardo Pacifini, lederen for det jødiske samfunnet i Italia, sier han ikke beklager at Priebke nå er død.

- I alle disse årene så vi aldri et eneste tegn til anger fra ham, sier han til italienske medier.

(NTB)