HAKEKORSFLAGG: På vei hjem fra nattevakt tok Heidi Johansen dette bildet av naziflagget på barnas ungdomsskole. Foto: Heidi Johansen
HAKEKORSFLAGG: På vei hjem fra nattevakt tok Heidi Johansen dette bildet av naziflagget på barnas ungdomsskole. Foto: Heidi JohansenVis mer

Naziflagg hengt opp på skole og samfunnshus i Nesna kommune Nordland

- Jeg ble veldig sjokkert, sier ordfører Hanne Davidsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var lite trivelig å våkne opp i den lille bygda Nesna i Nordland søndag morgen.

Rundt i bygda var det hengt opp fem naziflagg. To på den lokale barne- og ungdomsskolen, ett på rådhuset, ett på samfunnshuset og ett i havna.

Det var TV2 som først omtalte saken.

Flagget som ble hengt opp flere steder i Nesna er det som ble brukt som orlogsflagg i Nazi-Tyskland fra 1935 til 1945.

- Utrolig repsektløst

Heidi Johansen var på vei hjem fra nattevakt da hun oppdaget et flaggene med hakekors på skolen der ungene hennes går.

- Jeg tenker at dette er utrolig respektløst at de henger det opp. Det virker som det har vært planlagt, sier Johnsen til Dagbladet.

- Det er ikke noe koselig å møte noe sånn på en søndagsmorgen.

Nesna er en liten komme med 1800 innbyggere. Et sted der alle kjenner alle. Johnsen kan ikke huske at de har opplevd lignende episoder tidligere.

Ordføreren sjokkert

Det kan heller ikke ordfører Hanne Davidsen.

- Jeg ble veldig sjokkert og veldig urolig. Det er fryktelig trist at dette har kommet til vår kommune. Jeg er opprørt, sier ordføreren.

Hun ble overrasket over det ubehagelige synet, for de har ikke sett for seg at denne typen elementer skulle dukke opp i Nesna.

- Vi er en mangfoldig kommune. Det er små forhold og de fleste kjenner hverandre. Vi er en bygd som er preget av at vi har universitet og vi har asylmottak. Vi har folk som kommer og går litt og vi er vant til å ta imot mange mennesker. Men vi har en veldig positivitet knyttet til det her, sier Davidsen.

Vil følge saken opp

Hun varsler at kommunen vil følge opp hendelsen med å jobbe forebyggende mot barn og ungdom sammen med politiet.

- Vi kommer til å snakke med dem om hva det er. Konsekvensene av det, hva dette symboliserer, sier Davidsen.

Hun har vært i kontakt med politiet som vil følge opp saken. Lensmann i Nesna, Hogne Rosø, forteller til Dagbladet at han har fått beskjed fra kommunen om at saken blir anmeldt.

- Gjort seg flid

Rosø jobbet selv til klokka tre natt til søndag i Nesna, men så ikke noe tegn til flaggene da. Trolig har de blitt hengt opp etter den tid.

- Jeg har fått beskjed fra en av de som plukket dem ned at dette var nye flagg. Det ble funnet noe emballasje. Så her er det noen som har gjort seg flid med å bestille det og så vært ute og hengt dem opp, sier Rosø.

På skolen er det blant annet brukt en skrue til å feste flagget.

- Der kan man nesten ane at vedkommende har hatt med seg drill, sier Rosø.

Han har jobbet i området i snart 30 år, men har aldri vært borti lignende.

- Tankene pendler litt fram og tilbake. Om det er en ungdommelig ubetenksomhet eller en provokasjon. Når man har gjort seg såpass flid så ser det jo ut som noen har et standpunkt de vil ha fram, slår Rosø fast.

Vil snakke med gjerningspersonene

Han har full forståelse for at bygdefolket får en «uggen følelse» av å se flaggene.

Rosø peker på at det i den gamle straffeloven stod spesifikt at hakekorset ikke var et lovlig symbol. Det gjør det ikke i den nye.

Men:

- Det står om hatefulle ytringer og symbolbruk. Når vi kjenner til hakekorset og det betydning, så er det mine personlige mening at det er en hatefull ytring. Men uansett om våre jurister finner ut at det er lovlig eller ikke så vil vi ha kontakt med den eller de som står bak, forteller Rosø.