Naziflagg møtte Merkel på lynvisitt i løvens hule

Politiet måtte bruke tåregass og sjokkgranater mot rasende demonstranter.

NAZIFLAGG: Titusenvis av rasende grekere fylte gatene i Aten for å vise Angela Merkel hva de mener om henne. Merkel svarte med å si at hun skjønner at folket gjennomlever vanskelig tider. Foto: YANNIS BEHRAKIS / REUTERS / NTB SCANPIX
NAZIFLAGG: Titusenvis av rasende grekere fylte gatene i Aten for å vise Angela Merkel hva de mener om henne. Merkel svarte med å si at hun skjønner at folket gjennomlever vanskelig tider. Foto: YANNIS BEHRAKIS / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Titusenvis av rasende grekere fylte gatene i Aten for å vise Angela Merkel hva de mener om henne. Merkel svarte med å si at hun skjønner at folket gjennomlever vanskelig tider.

Gresk politi måtte bruke tåregass og sjokkgranater mot rasende demonstranter da Tysklands regjeringssjef besøkte landet tirsdag.

Merkel kom på en seks timer lang lynvisitt til Hellas etter invitasjon fra landets statsminister Antonis Samaras.

- Jeg har full forståelse for at grekerne nå går gjennom en svært vanskelig tid og at det er mange som lider, sa Merkel, som hyllet grekernes reformer. Sparetiltakene vil etter hvert vise at de lønnet seg, mente hun.

Selv om grekerne fortsatt har store utfordringer foran seg, understreket den tyske regjeringssjefen at mye av den vanskelige veien faktisk er tilbakelagt.

- Men mye av veien er tilbakelagt, la hun til.

Merkel gjentok at hun ønsker at Hellas skal forbli i eurosonen.

«Imperialister ut» Rundt 30 000 grekere ga blaffen i demonstrasjonsforbudet og samlet seg på Syntagma-plassen for å marsjere mot nasjonalforsamlingen for å vise sin misnøye med besøket.

«Du er ikke velkommen. Imperialister ut» og «Nei til det fjerde riket», sto det å lese på demonstrantenes bannere. På et stålgjerde i nærheten av nasjonalforsamlingen ble to naziflagg hengt opp og satt fyr på. Flere demonstranter viste nazihilsen.

- Jeg er her på grunn av beslutninger tatt på europeiske møter hvor Merkel manipulerer deltakerne, sier den 37 år gamle læreren Christina Vassilopoulou.

Hun sier hennes greske barn går sultne på grunn av innstrammingstiltak Tyskland har presset gjennom.

Omkring 6.500 politifolk, et helikopter og vannkanoner var mobilisert i forkant av Merkels besøk, som var hennes første til Hellas siden landet ble rammet av den økonomiske krisen våren 2010.

Risikerer konkurs Til tross for at den tyske regjeringssjefen har sørget for at milliarder av euro fra tyske skattebetalere har tilflytt Hellas i form av lån og garantier de siste årene, er hun altså hatet av mange grekere.

Noe av grunnen til det er at Merkel i flere runder har frontet svært harde innstrammingstiltak Hellas har måttet tåle for å få krisehjelp utenfra. Mange grekere mener også den økonomiske hjelpen til Hellas er «hjelp til selvhjelp», fordi mange tyske og franske banker sitter på store mengder gresk gjeld.

Merkel har de siste ukene blokkert ytterligere hjelp til Hellas, som risikerer å gå konkurs dersom landet ikke får en ny utbetaling fra kriselånet.

Anmodet om ro Til tross for Hellas' problemer har Merkel insistert på at landet skal forbli i eurosonen. Da Samaras besøkte Berlin i august, lovte hun at Tyskland skal bidra til det.

På forhånd oppfordret greske medier innbyggerne til å tone ned motstanden mot besøket.

- Ekstreme handlinger og voldsbruk vil ikke bidra til noe godt for arbeidsledige og pensjonister og hovedsakelig undergrave landets posisjon, skriver den konservative dagsavisen Kathimerini.

- Dagens besøk er avgjørende og historisk. La oss også takle det i henhold til dette, skriver avisen.

Det var mange som var for sinte til å lytte til dét rådet.

(NTB)

RASENDE DEMONSTRANTER: Rundt 30 000 grekere ga blaffen i demonstrasjonsforbudet og samlet seg på Syntagma-plassen for å marsjere mot nasjonalforsamlingen for å vise sin misnøye med Merkels besøk. Foto: Grigoris Siamidis / REUTERS / NTB SCANPIX
RASENDE DEMONSTRANTER: Rundt 30 000 grekere ga blaffen i demonstrasjonsforbudet og samlet seg på Syntagma-plassen for å marsjere mot nasjonalforsamlingen for å vise sin misnøye med Merkels besøk. Foto: Grigoris Siamidis / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer