Nazikarikaturer skaper storm i Danmark

Nazisammenligninger og karikaturer på Facebook har fått danske partier til å ryke i tottene på hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Socialistisk Folkeparti (SF) vil ikke demonisere sine politiske motstandere, sa partileder Villy Søvndal under partiets landsmøte i helgen.

Den kommentaren utløste en stor storm i dansk politikk. For til tross for Søvndals oppfordring til en anstendig politisk debatt, viser det seg at to folkevalgte i SF, Steen Gade og Kamal Qureshi, har vært med i en gruppe på Facebook hvor det er lagt ut karikaturer av leder Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti (DF) i naziuniform og hele partiledelsen som nazister.

Pia Kjærsgaard tar sterk avstand fra gruppen.

- Det beviser bare at det er spinn og taktikk når SF sier at det ikke har noe imot Dansk Folkeparti. Dette er ondsinnet og usmakelig fra et parti som gjerne vil sitte i regjering, sa Kjærsgaard til DR søndag.

SF beklager

Gade og Qureshi sa begge mandag at de ikke visste hva som foregikk i Facebook-gruppen. Gade sier han nå har skrevet et brev til DF hvor han ber om unnskyldning for saken.

Facebookgruppen heter «Danmarks Løver». Initiativtakerne til gruppen, Flemming Chr. Nielsen og Rune Engelbrech Larsen, har nå fjernet de kontroversielle bildene.

- Slike grovkornede karikaturer tar vi klart avstand fra, skriver de i en pressemelding mandag.

Det er andre gang på kort tid Facebook står i sentrum for en politisk skandale i Danmark. Tidligere i april mistet en informasjonsmedarbeider i regjeringspartiet Venstre jobben på grunn av sine skriverier på Facebook.

Sammenlignes med nazist

Samtidig er det kommet fram at DF på sin egen nettside har sammenlignet SFs parlamentariske leder Ole Sohn med Frits Clausen, som var de danske nazistenes leder under annen verdenskrig.

Ole Sohn var tidligere leder i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), men gikk over til SF i 1992. Om Sohn ønsker å bli minister i en framtidig regjering, må han ta avstand fra sin fortid som kommunist, mener DFs utenrikspolitiske talsmann Søren Espersen.

- Det er ingen av oss i Dansk Folkeparti som har vært i nærheten av noe som lukter av nazisme. Ole Sohn har derimot stått på balkongen med Erick Honecher, sier Espersen.

Honecker var kommunistenes leder i Øst-Tyskland.

Ifølge Espersen må Sohn erkjenne at nazisme og kommunisme er like ille.

- Ole Sohn kan godt bli minister, men han må gjøre bot, si unnskyld og komme ned på kne for å ha vært en del av det bestialske systemet, sier Espersen.

Instruks til partifellene

Sohn sier selv han tar avstand fra alle forsøk på å sammenligne politiske motstandere med nazister. Han har nå instruert sine partifeller om å være påpasselige med hva de foretar seg på Facebook.

- Jeg tar på det kraftigste avstand fra alle sammenligninger mellom nazitida og DFs ledelse. Det er både useriøst og platt. Når det er sagt, så vet enhver som ferdes på Facebook, at man på åpne sider kan komme til å stå side om side med alle mulige tossete standpunkter, sier han.

Sohn trekker på skuldrene av at Dansk Folkeparti sammenligner ham med Frits Clausen.

- Det må stå for deres regning. Det tar jeg ikke så tungt.

(NTB)