Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazimerket «Thor Steinar» provoserer

Tyske myndigheter vil forby og ødelegge naziklærne med det norsklydende navnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Designermerket med det norskklingende navnet «Thor Steinar» skaper furore i Tyskland. Gensere, pullovere og kapser med SS-liknende logo skal forbys, konfiskeres og ødelegges. Et omfattende tiltak mot nynazistenes klesvaner er i gang, og kommer til å skape debatt om hvor langt staten bør gå i å undertrykke politisk ukorrekt klesdrakt, skriver britiske The Times.

Raid

Myndighetene planlegger nå raid mot butikker og fabrikker over hele Tyskland etter en kontroversiell dom tidligere denne uken i Königs Wusterhausen nær Berlin. Dommen tillater konfiskering og ødelegging av klær.

Aktor Gerd Schnitter er overbevist om at dette er riktig.

- Konfiskeringen er en del av vår nulltoleranse-strategi mot høyreekstremisme, sa han til The Times i går.

Likner SS-logoen

Hovedmålet er klesmerket «Thor Steinar», som er svært populært blant høyreekstremistiske tenåringer, spesielt i østlige deler av Tyskland. Logoen viser en pil som er delt av et lyn. Schnitter mener dette er en kombinasjon av Tyr-runen - som ble brukt som symbol på armbåndene til avgangselever fra nazi-akademier i 1930-årene - og den såkalte Ulveengelen - emblemet som ble båret av flere Waffen SS-enheter.

Om logoen holdes litt på skakke mot høyre, likner det SS-runene som ble brukt av stormtroppene. Et av klesfirmaets merker kaller seg «Division Thor Steinar». Aktor mener dette er en klar referanse til SS-divisjonen, som ble ledet av General Felix Steiner. Han er blitt en kultfigur blant nynazister.

Retten godtok påtalemyndighetens argumenter. Nazisymboler, og enhver variant av dem, er forbudt ved lov. Å produsere eller vise frem slike for offentligheten kan føre til fengsel i opp til tre år.

«Stopp Thor Steinar»

Engasjementet mot «Thor Steinar»-merket i Tyskland har blant annet resultert i en egen «Stopp Thor Steinar»-side på internett.

Hvorfor det helnorske dobbeltnavnet brukes av designeren, vites ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media