SKAL HEVNES: Eugene Terreblanche, som ble brutalt drept i natt norsk tid. Foto: AP/Scanpix
SKAL HEVNES: Eugene Terreblanche, som ble brutalt drept i natt norsk tid. Foto: AP/ScanpixVis mer

Naziparti lover hevn etter nedslakting av apartheid-forkjemper

Har tidligere utført bombeaksjoner i sitt eget land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rasistpartiet Afrikaner Weerstands- beveging fråder etter det svært brutale drapet på frontfiguren Eugene Terreblanche. Apartheid-forkjemperen og hvit makt-propagandøren ble slaktet ned med macheter og jernrør etter at det oppsto en krangel om utestående lønn med to arbeidere på farmen nazilederen bodde på.

De to, som ifølge sør-afrikansk politi er 16 og 21 år gamle, er pågrepet, siktet for drapet.

- De angrep ham i en sånn grad at det ikke var mulig å kjenne igjen ansiktet hans, sier partitalsmann Andre Nienaber til AP.

- Vi vil ta havn, varsler Visagie.

Han presiserer ikke hvilken form hevnaksjonen vil ta, men AWB har tidligere begått omfattende voldshandlinger i Sør-Afrika.

POLITIVAKT: AWB-støttespillere i diskusjon med politifolk utenfor Terreblanches går ved Ventersdorp. Foto: EPA/Johann Hattingh
POLITIVAKT: AWB-støttespillere i diskusjon med politifolk utenfor Terreblanches går ved Ventersdorp. Foto: EPA/Johann Hattingh Vis mer

AttentaterPartiet forsøkte å sabotere Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994 ved å gjennomføre en rekke bombeattentater som kostet 21 mennesker livet. AWBs kampsak var å skape tre renrasede, hvite republikker i Sør-Afrika, der svarte kun fikk jobbe som gjestearbeidere i lavstatusyrker.

Visagie holder en tale framført av Julius Malema, den kontroversielle lederen av ungdomspartiet til Nelson Mandela, Tsabo Mbeki og Jacob Zumas ANC, som medvirkende motivasjon for drapet.

- Drapet er et resultat av Julius Malemas hatske tale og direkte ordre om å drepe boerne, sier Visagie.

Det var ifølge CNN i forrige måned at Malema og en gruppe studenter framførte en kampsang fra apartheid-tida der «drep boerne» inngår i teksten.

VISTE SIN RESPEKT: Apartheid-forkjemperens støttespillere kom med blomster til gården hans i dag. Foto: AP/Jerome Delay
VISTE SIN RESPEKT: Apartheid-forkjemperens støttespillere kom med blomster til gården hans i dag. Foto: AP/Jerome Delay Vis mer

AdvarerMalema hevder likevel sin uskyld, og tar avstand fra beskyldningene om at han skal ha framprovosert ugjerningen.

Boerne var for en stor del av nederlandsk herkomst, og levde i en til tider svært turbulent sameksistens med det britiske flertallsstyret da Sør-Afrika ble kolonisert.

Ledet av Paul Kruger var boer-befolkningen generelt mer opptatt av og mer pietistisk tolkning av religion enn det britiske kolonistyret.

President Zuma gjør sitt beste for å mane partene til ro.

- Dette må ikke la ytterliggående grupper få skape uro, advarte Zuma overfor Mail & Guardian.

KONTROVERSIELL: ANC Youth-leder Julius Malema, som i går talte til ungdomspartiet til Robert Mugabes regjeringsparti Zanu-PF. Foto: AFP/Scanpix
KONTROVERSIELL: ANC Youth-leder Julius Malema, som i går talte til ungdomspartiet til Robert Mugabes regjeringsparti Zanu-PF. Foto: AFP/Scanpix Vis mer