Nazist (93) dømt for massemord

En tidligere SS-offiser (93) ble i dag dømt til sju års fengsel for massemord av italienske fanger. - De ble beordret ut på en planke over en åpen grav, hvor de ble skutt, sa aktoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

58 år etter drapene skal ha skjedd, fikk den tidligere SS-offiseren Friedrich Engel i dag sin straff i Hamburg. Aktoratet håpet på fengsel på livstid, men på grunn av at det har gått så lang tid og vage vitneutsagn ble han idømt sju års fengsel.

Engel hevder seg uskyldig og hans forsvarere gikk for full frifinnelse, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Da dommen falt virket imidlertid 93-åringen helt uberørt.

- Grusomme henrettelser

Skuddene i Turchino Pass var et hevneangrep på et angrep mot en kino som drepte fem tyske soldater, under de italienske motstandsstyrkenes kamper for å presse nazistene ut av Italia.

Aktoratet beskrev drapene som spesielt grusomme:

- De italienske fangene ble bundet sammen i par og tvunget ut på en planke over en åpen grav hvor de ble skutt.

Engel ledet på den tida Genoa-avdelingen til en etterretningsenhet i SS som sporet opp Nazi-fientlige italienere. I sitt vitneutsagn sa han at han godkjente at de italienske fangene skulle bli skutt og at han var tilstede under henrettelsene. Han benektet imidlertid at han ga ordren eller skjøt noen selv.

ROLIG:Engel kom velkledd til retten hver morgen og tok dommen med stor fatning. Foto:SCANPIX/AP
ROLIG:Engel kom velkledd til retten hver morgen og tok dommen med stor fatning. Foto:SCANPIX/AP Vis mer

- Engel hadde åpenbart en lederrolle og en gang beordret han en løytnant om å skyte en fange som ennå ikke var død, sa et vitne i retten.

- Beordret av Hitler

Aktor Jochen Kuhlmann sa at SS ikke ville godtatt at noen andre enn Engel ga ordre om en slik aksjon.

Forsvarerne krevde frifinnelse siden retten i Hamburg i forrige uke sa at slike hevneaksjoner ikke ble sett på som ulovlig under krigslovene av 1944.

I et intervju med Associated Press har Engel sagt at han ble beordret av Adolf Hitler til å slå hardt tilbake på angrep mot tyske soldater i Italia.

Engel ble undersøkt for sin rolle under krigen også i 1969, men saken ble henlagt av grunner som ikke er kjent ettersom sakspapirene er forsvunnet.

Italia presset på for å få opp saken på nytt etter at en tysk tv-dokumentar i fjor igjen dro ham inn i saken og poengterte at han har bodd i Hamburg i flere tiår.