Nazist skrøt av 70 000 drap

BERLIN (Dagbladet): I løpet av et døgn fra 3. til 4. november 1943 var Gestapo-soldaten Alfons Goetzfried med på å myrde 42 000 i Majdanek-leiren i Polen. Tirsdag ble han arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Goetzfried sparte verken kvinner eller barn. - Jeg drepte 500 med egne hender, forteller gestapisten som har skrytt av sine misgjerninger.

Ukrainsk-tyske Goetzfried (78) trodde åpenbart at hans sak var foreldet og at han at kunne følge seg trygg i sin nye tilværelse sammen med kona i en hyggelig blokkleilighet i Stuttgart i det sørvestlige Tyskland.

Som tyskættet innvandrer fra det tidligere Sovjetunionen var han sikret både bolig, pensjon og statsborgerskap da han kom i 1991 sammen med hundretusener andre i kjølvannet av kommunismens sammenbrudd.

Tidde - og skrøt

Goetzfried hadde tidd om sine forbrytelser under tolv år i arbeidsleir i Sibir og under årene i det barske Kasakhstan. Nå begynte han å fortelle, til og med skryte av hva han hadde vært med på. Han regnet med at vitnene til hans ugjerninger var borte.

Den tidligere Gestapo-soldaten ble arrestert tirsdag og tiltalt for medvirkning til drapet på 70 000, for det meste jøder, i Majdanek-leiren i utkanten av den polske byen Lublin og i ukrainske Lvov i 1942- 43.

«Høsttakkefest»

Massemyrderiene i november 1943 er en av de verste massakrene under hele verdenskrigen. «Operasjon høsttakkefest» ble nedslaktingen kalt av nazistene.

- Han har åpenbart ikke forstått at han fortsatt kunne bli stilt til ansvar, sier statsadvokat Sabine Maylaender i den tyske delstaten Baden-Württemberg.

Alfons Goetzfrieds navn dukket i 1959 og 1966 opp på lister over naziforbrytere som var på frifot. Dette bekrefter Willy Dessen, leder av det tyske kontoret i Ludwigsburg, som koordinerer jakten på naziforbrytere.

Likevel ble ikke Goetzfried pågrepet, men fikk nyte godt av alle rettigheter som tyskættet da han kom til landet.