Nazistene avlet luksuskaniner i hemmelighet

Bare meter unna sultende fanger i konsentrasjonsleirene.

LUKSUSDYR: Dette er en av kaninene som ble avlet opp i luksus i nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. Foto:  Wisconsin Historical Society
LUKSUSDYR: Dette er en av kaninene som ble avlet opp i luksus i nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. Foto: Wisconsin Historical SocietyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinteren 1944-1945 hjalp journalist Sigrid Schultz amerikansk etterretning med å lete etter dokumenter som hadde forsvunnet fra villaen til den beryktede SS-sjefen Heinrich Himmler.

I en låve ikke langt unna kom de over et fotoalbum som var stuet bort. Albumets omslag var laget av vevd kaninull, med SS-logoen og ordet «angora» brodert.

- Forbløffende I albumet var det side etter side med bilder av velholdte kaniner, som poserte alene eller sammen med SS-menn som strøk dem over den hvite pelsen.

Bildene viste også lokalene hvor kaninene oppholdt seg, og hvite bur hvor kaninene spiste en spesiell diett og fikk behandling av noen av de beste veterinærene tilgjengelig.

- Det første bildet var sannelig forbløffende. Det var et stort bilde av hodet på en vakker, åpenbart fornøyd, angorakanin, sa Sigrid Schultz om fotoalbumet i 1967, ifølge Wisconsin Historical Society, som fkk albumet av henne to år tidligere.

Andre bilder viste det Schultz beskriver som «sanitære modellkvartaler». Spesialutstyr for å tilberede stappe til kaninene skinte «klart som kasserollene i en bruds kjøkken», mens redskapene de brukte til å stelle dem, «kunne vært hentet fra en Elizabeth Arden-utstilling», ifølge den erfarne krigsreporteren.

I konsentrasjonsleirene Hun var korrespondent for avisa Chicago Tribune, og var en av de første journalistene som intervjuet Adolf Hitler.

- Det som gjorde albumet spesielt viktig, var at under hvert bilde sto navnet til konsentrasjonsleiren hvor det var tatt. Så i den samme leiren hvor 800 mennesker ble stuet sammen i brakker som så vidt var passende for 200, levde kaninene i luksus i deres egne, elegante bur, sier hun videre.

SPESIELL DIETT: Kaninene fikk nøye forberedte måltider, tilberedt med skinnende rent utstyr. Foto: Wisconsin Historical Society
SPESIELL DIETT: Kaninene fikk nøye forberedte måltider, tilberedt med skinnende rent utstyr. Foto: Wisconsin Historical Society Vis mer

- I Buchenwald, hvor titusener av mennesker ble sultet til døde, kunne kaninene nyte vitenskapelig forberedte måltider. SS-mennene som pisket, torturerte og drepte fanger, passet på at kaninene fikk kjærlig stell.

- Auschwitz, Buchenwald, Dachau og mange av de andre konsentrasjonsleirene hvor millioner av jøder og ikke-jøder ble utryddet deltok i et prosjekt hvor de avlet kaniner med fint angorahår for å hjelpe til å skaffe ull til soldatene i den tyske hæren, sier hun videre i uttalelsen.

Frakker og sokker Fotoalbumet viste seg å være bevis på en bisarr operasjon, som ble kalt Operation Munchkin. Prosjektet begynte i 1941, og fikk en del oppmerksomhet internasjonalt for et par år siden, etter at det ble omtalt av tyske Der Spiegel.

Det var Heinrich Himmler selv, som var tidligere kyllingbonde, som var arkitekten bak. Det var etter hans ordre at kaninene ble avlet opp i luksus i 30 ulike konsentrasjonsleirer, bare meter unna noen av de verste krigsforbrytelsene i historien.

Noen av fangene skal til og med ha blitt henrettet fordi de ikke behandlet kaninene med nok respekt.

Planen var at de skulle produsere nok angoraull til å lage forede frakker til Luftwaffe-pilotene, myke sokker til ubåt-personellet og varmt undertøy til infanteriet om vinteren.

Ingen suksess Himmler skal ha blitt inspirert av et liknende prosjekt under første verdenskrig, og skrev på denne tida:

- Det er min intensjon å etablere avlsklinikker i konsentrasjonsleirer i hele Europa.

HJERNEN BAK: SS-leder Heinrich Himmler. Foto: NTB scanpix
HJERNEN BAK: SS-leder Heinrich Himmler. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dachau var den første konsentrasjonsleiren hvor prosjektet ble etablert, og denne ble også en modell for de andre. Men selv om kaninene ble stadig flere, ble planen aldri noen stor suksess.

I 1943 hadde nazistene totalt 25 000 kaniner, men ullproduksjonen endte totalt på 5000 tonn.

FORSIDA: Slik så forsida på fotoalbumet ut. Foto: Wisconsin Historical Society,
FORSIDA: Slik så forsida på fotoalbumet ut. Foto: Wisconsin Historical Society, Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 377952073


Varnish cache server