Nazistene jubler

BERLIN (Dagbladet): Nynazistene marsjerer og jubler over brakvalget i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt. Resten av det politiske Tyskland er i sjokk over valgskredet for partiet Deutsche Volksunion (DVU).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokkene ringer for Helmut Kohl

Med dødsstraff-paroler og rasistangrep på innvandrere i en delstat der det knapt finnes utlendinger, fikk Deutsche Volksunion (DVU) nesten 13 prosent av stemmene.

Det gir 14 av de 99 plassene og vippeposisjon i det nye delstatsparlamentet.

Unge velgere

Det som skremmer enda mer:

Nynazistene var de store vinnerne blant yngre velgere, spesielt blant mannlige førstegangsvelgere.

I de trøstesløse drabantbygettoene i Magdeburg, Halle og Sangerhausen - der nesten hver tredje er arbeidsløs - opplevde DVU et valgskred.

Nynazistenes triumf kom ikke som resultat av lavt frammøte. Tvert imot var deltakelsen rekordstor i delstaten. 200 000 stemte på DVU under valget i Sachsen-Anhalt.

Pengestøtte

Nynazistene gjennomførte suksessvalget med millionene fra den styrtrike München-forleggeren Gerhard Frey (65) - partiets eier og bestevenn med den franske fascistlederen Jean-Marie Le Pen og den russiske ekstremisten Vladimir Sjirinovskij.


Frey er den eneste i DVU som tyskere kjenner navnet på.
Førstekandidaten i Sachsen-Anhalt, den arbeidsløse ingeniøren Helmut Wolf (49), er knapt i stand til å framføre en sammenhengende setning utover floskler i halvfylla.

Dette forteller om nynazistenes potensiale dersom de hadde en moderne fører med appell.

Legges DVUs oppslutning sammen med de nygamle kommunistene i PDS, stemte hver tredje i delstaten for ytterpartier.

Tapere

- Velgerne har gått til DVU av sinne og fortvilelse over Kohl-regjeringens politikk, mener Wolfgang Thierse, østtysker som er nestformann i det sosialdemokratiske partiet SPD.

- DVU-velgerne føler at de har tapt på den tyske samlingen. Jeg hadde ikke forestilt meg at dette protestpartiet hadde et slikt potensiale, sier Reinhard Höppner, som er SPDs regjeringssjef i delstaten med høyest arbeidsløshet og laveste gjennomsnittsinntekt.

I det lengste har de store partiene og tyske massemedier forsøkt å overse og til dels latterliggøre Gerhard Frey og hans brune flokk.sd

DVU svarte med å kle drabantbyene og de spøkelsesaktige, tidligere storindustrisentrene med plakater. Der krevde de dødsdom for sex-forbrytere og at arbeidsplassene skal reserveres tyskere.

Budskapet gikk rett hjem.