Nazistene overvåker politiet

Nynazistene driver aktiv etterretning mot politiet og kartlegger ansatte, deres adresser og deres familier. Overvåkingspolitet har sendt ut en hemmeligstemplet advarsel til politikamrene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Militante høyreekstremister i og utenfor Norge har i mange år kartlagt politiske meningsmotstandere. I det siste har denne kartleggingen også omfattet ansatte i politiet, heter det i brevet fra overvåkingssjef Per Sefland.

Det er kjent at organiserte kriminelle miljøer kartlegger ansatte i politet og påtalemakta for å bruke informasjonen til å true tjenestemenn og deres familier.

- Overvåkingssentralen ønsker med dette notatet å belyse at også den militante og voldelige delen av det høyreekstreme miljøet benytter tilsvarende metoder, heter det i notatet fra Sefland.

Utsatt for trussler

Sefland skriver at det har vært tradisjon for «å innhente slik informasjon i dette miljøet, og uttrykket {lsquo}kjekt å ha' er delvis dekkende for denne virksomheten». Men han understreker farene:

- Det er imidlertid kjent at informasjonen i flere sammenhenger har blitt brukt aktivt av høyreekstremistene i relasjon til deres politiske meningsmotstandere. I Sverige kulminerte en slik organisert kartlegging i et politisk motivert drap på en svensk fagforeningsmann høsten 1999, heter det.

Fagforeningsmannen Björn Söderberg ble skutt 12. oktober utenfor sitt hjem. Tre nynazister er dømt for drapet.

Naziregistre

I Sverige avslørte avisa Aftonbladet at nynazistene hadde laget omfattende registre over TV-kjendiser, politikere, journalister, skoleelever og jøder. Ved hjelp av politiets passregistre hadde de skaffet seg bilder av personene.

Også politiet i Sverige er utsatt. Etter rettssaken mot Söderbergs drapsmenn la en nynazistisk gruppe ut navnene på politiets vitner og Säkerhetspolisens spanere.

Sefland går i sitt notat inn for nye rutiner innen politiet for å beskytte «identitet og dokumenter hvor dette ansees nødvendig av tjenestlige og sikkerhetsmessige hensyn».

Overvåkingspolitiet ønsker ikke å kommentere notatet overfor Dagbladet.